Tornerose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Maleriet «Tornerose» (Sleeping Beauty) av Edward Frederick Brewtnall (1846-1902) viser eventyrprinsessa som sover i et slott overvokst av roser og en prins som kommer forbi.

Tornerose er et eventyr som ble skrevet ned av de tyske brødrene Grimm i Kassel i 1812, og hovedpersonen i dette eventyret. Fortellingen er kjent som folkeeventyr i store deler av Europa, og en versjon av Charles Perrault, La Belle au Bois Dormant, ble trykket allerede i 1697. Eventyret handler om den vakre prinsessen Tornerose som stikker seg på en forgiftet tein og faller i en hundre år lang søvn inntil en prins vekker henne med et kyss. Han bryter dermed fortryllelsen som hviler over slottet der prinsessen og hele hoffet og tjenestefolket har slumret inn og som har blitt overvokst av en tornefull rosehekk.

Tornerose (på russisk Спящая красавица, Spjasjtjaja krasavitsa) er også en ballett i en prolog og tre akter med musikk av Pjotr Tsjajkovskij. Balletten ble satt opp første gang i 1890. Historien om Tornerose har også blant annet blitt filmatisert som tegnefilm av Walt Disney under tittelen Sleeping Beauty i 1959.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.