Bær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bær
Bringebær - et bær i dagligtale, men ikke botanisk sett
Tyttebær – et bær både i dagligtale og botanisk sett.
Foto: Philip Gabrielsen

Bær er vanligvis betegnelsen på en type små spiselige frukter som vanligvis inneholder flere frø. Disse fruktene er ofte søte og saftige. Bær har ofte en farge som skiller dem fra omgivelsene for å øke sjansen for at dyr skal ete dem og dermed spre frøene. Når for eksempel en fugl eter et bær, vil den ikke klare å fordøye frøene, og disse kommer uskadde ut sammen med fuglens avføring. Siden fugler ofte flyr over lange avstander, er dette en effektiv måte for bærplantene å spre seg over store områder på.

Botanisk sett er bær en frukttype, nærmere bestemt en saftig, kjøttfull frukt produsert fra ett eneste fruktemne. I de fleste tilfeller har bæret flere frø, men her finnes unntak (f.eks. avokado)

Begrepet bær brukes altså på en annen måte i botanisk sammenheng enn det gjør i mat-sammenheng. Etter botanikkens definisjon er bringebær ikke et bær, men en sammensatt steinfrukt (samfrukt). Fordi blomsterbunnen følger med bæret hos bjørnebær kan denne frukttypen karakteriseres som en hjelpefrukt ("falsk frukt"). Jordbæret er også en hjelpefrukt fordi det kjøttfulle i jordbæret er blomsterbunnen hvor de små nøttene er spredd utover. Kirsebær er heller ikke et bær etter botanisk definisjon fordi frøet her omgis av først en hard indre del ("steinen") og så en saftfull ytre del. Denne frukttypen kalles steinfrukt, vanlig i deler av rosefamilien. Vanligvis har steinfrukter kun én "stein", men det finnes unntak (mjølbær, krekling).

Eksempler på bær i botanisk sammenheng er tomat, banan, agurk, appelsin, druer, kumquat, vannmelon, gresskar og avokado.

Liste over bærsorter[rediger | rediger kilde]

De vanligste bærsortene i Norge (etter den dagligdagse definisjonen):

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]