Thomas Becket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den hellige Thomas Becket
Erkebiskop og martyr
Thomas Becket Murder.JPG
Mordet på St. Thomas Becket, avbildning fra det 13. årh.
Født 1118
Cheapside, London
Død 29. desember 1170
Canterbury 52 år
Gravlagt Canterburykatedralen
Yrke
6 oppføringer
Teolog, geistelig, katolsk prest, biskop, dommer, prest
Nasjonalitet Kongeriket England
Livssyn kristendom, Den romersk-katolske kirke
Helligkåret 1173
Anerkjent av Den katolske kirke
Festdag 29. desember
Se også Ekstern biografi
Vernehelgen Exeter College, Oxford, Portsmouth, Arbroath Abbey, sekulærprester
I kunsten Fremstilt med sverd, martyrpalme, kledd i rikskanslerens antrekk og halslenke

Thomas Becket (født 21. desember 1118 i Cheapside i London i England, drept 29. desember 1170 i Canterbury) var Henrik II av Englands rikskansler, og fra 1162 erkebiskop av Canterbury.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Thomas Becket var av normannisk avstamning, faren var kjøpmann i London. En påstand om at moren var sarasener finnes det ingen historisk vitenskapelige holdepunkter for.

Munker lærte ham å lese og skrive. Han studerte så i Paris.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Etter hjemkomsten fra en studiereise fikk han i 1141 tjeneste hos erkebiskop Theobald av Canterbury. Han oppfordret ham til videre studier i Auxerre og så ved universitetet i Bologna. Thomas Becket studerte der sivilrett og kirkerett.

I 1154 gjorde erkebiskopen av Canterbury han til erkediakon.

Kansler[rediger | rediger kilde]

Et år etter ble han - nok etter anbefaling fra erkebiskop Theobald - rådgiver og kansler for kong Henrik II av England. Som kansler var Becket «kongens mann» i tykt og tynt. I samtiden ble relasjonen mellom de to ansett som usedvanlig . Det ble sagt at det var som om de begge hadde ett hjerte og én forstand.

Erkebiskop[rediger | rediger kilde]

I 1161 døde erkebiskop Theobald. Den 2. juni 1162 mottok Thomas Becket prestevielsens sakrament, og dagen etter bispevielsen. Som ny erkebiskop av Canterbury var Thomas Becket nå primas for England. Hans venn kong Henrik II betraktet denne utvikling som et taktisk gunstig trekk. Hen allerede i forveien hadde Thomas og Henrik II hatt forskjellig oppfatning hva gjaldt kirken og dens rettigheter. Thomas hadde en gang sagt åpent til kongen at han, dersom han var erkebiskopen, ville sett seg nødsaget til å motsette seg ham.

Drapsstedet

Men kongen kan ikke ha tatt dette inn over seg, for da det skulle utnevnes ny erkebiskop, ville kongen ha ham i denne stillingen. Han regnet slik med å få kirkens støtte til sin politikk. Men som biskop valgte Becket å være lojal mot kirken, dermed kom han i opposisjon til Henrik II.

Han gikk i landflyktighet, men vendte tilbake til England etter et forlik med kongen. Men dette ble kortvarig, og Becket ble hugget ned og myrdet i Canterburykatedralen om kvelden 29. desember 1170. Drapet vakte oppsikt i hele Vest-Europa, og paven kanoniserte Becket i 1173 etter det gikk rykter om mirakler ved hans grav. Året etter måtte kongen gjøre offentlig kirkebot ved hans grav, og katedralen med St. Thomas' grav ble Englands nasjonalhelligdom.

Annet[rediger | rediger kilde]

Konflikten mellom kongen og biskopen er skildret i skuespillet Mordet i katedralen av T.S. Eliot, og i filmen Becket med Richard Burton i rollen som biskopen og Peter O'Toole i rollen som kongen.

Sankt Thomaskirken på Filefjell i Norge var vigslet til den hellige Thomas Becket.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

- Follett, Ken: "The pillars of the earth", London 1989

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Robert av Ghent 
Rikskansler
Etterfølger:
 Geoffrey Ridel 
Forgjenger:
 Theobald av Bec 
Erkebiskop av Canterbury
Etterfølger:
 Richard av Dover