Apostelen Tomas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Tomas
apostel og martyr
The Incredulity of Saint Thomas by Caravaggio.jpg
Caravaggios Thomas tvileren fra 1601 viser den tvilende apostelen med fingeren i såret i Jesu side
Født?
GalileaRediger på Wikidata
Dødtrad. 3. juli 72
MayilappurRediger på Wikidata
Beskjeftigelse MisjonærRediger på Wikidata
Embete
Nasjonalitet RomerriketRediger på Wikidata
Gravlagt San Thome BasilicaRediger på Wikidata
Saligkåret-
HelligkåretUmiddelbart etter sin død
Anerkjent avAlle kirke­samfunn som har helgenkult
Festdag6. oktober og første søndag etter første påskedag (ortodoks) eller 21. desember og 3. juli (katolsk)
Se ogsåEkstern biografi
VernehelgenIndia, Pakistan, St. Thomas, Goa, Kirkestaten, Urbino, Parma, Riga, arkitekter, bygnings­arbeidere, land­målere, tømmer­menn, murere, stein­hoggere, teo­loger, mot blindhet og rygg­smerter, for et godt ekteskap
I kunstenFinger i såret i Jesu side, som eldre mann med spyd eller lanse, med vinkelhake

Tomas, også skrevet Thomas og ofte omtalt som apostelen Tomas, var en av Jesu tolv disipler eller apostler. Toma betyr «tvilling» på arameisk, og navnet er også blitt oversatt med det greske Didymos.

Liv og betydning[rediger | rediger kilde]

I Bibelen fortelles det at Tomas tvilte da de andre disiplene sa de hadde sett den oppstandne Jesus. Tomas måtte se Jesus selv for å kunne tro. Da Jesus, åtte dager senere, viste ham sårene på hendene og føttene, ble han overbevist.

Tradisjonen forteller at han virket som forkynner og apostel i Persia og India. Den gamle ortodokse Malankarakirken i Kerala i India regner således apostelen som sin apostel, og de kristne der kalles gjerne tomaskristne. Hans relikvier skal befinne seg i St. Thomas-katedralen i Mylapore utenfor Madras i India, et sted som i lang tid har vært pilegrimsmål for kristne. Også i Den syriske ortodokse kirke spiller apostelen Tomas en viktig rolle.

Ifølge gammel muntlig tradisjon ble Tomas drept 3. juli år 72, ved å bli stukket ned med en lanse eller et spyd fra bakhold av en hedning.

I kirkekunsten blir apostlene tradisjonelt framstilt med hvert sitt attributt, en gjenstand som vanligvis viser til måten de døde på. Apostelen Thomas' attributt er vinkelhake eller lanse.

Skytshelgen[rediger | rediger kilde]

I katolsk tradisjon er Thomas skytshelgen for India og Pakistan, Portugal, St. Thomas, Goa, Kirkestaten, Urbino, Parma og Riga, arkitekter, bygningsarbeidere, landmålere, tømmermenn, murere, steinhoggere og teologer; mot blindhet; ved ryggsmerter; for et godt ekteskap.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]