Hopp til innhold

Cumbria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Cumbria


Vist i England

Status: Seremonielt og administrativt grevskap
Region: Nordvest-England
Adm. senter: Carlisle
Areal:
-Totalt:

6768 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:

488 513 (2002)
72/km²
ISO 3166-2: GB-CMA
ONS-kode: 16
NUTS 3: UKD11/12

Distrikter
Distrikter

Cumbria er et grevskap i England. Det ligger i regionen Nordvest-England, mellom Irskesjøen i vest og Penninene i øst. Cumbria grenser mot Northumberland, Durham, North Yorkshire, Lancashire og de skotske stattholderskapene Dumfries og Roxburgh, Ettrick and Lauderdale.

Grevskapet består av seks distrikter, og det seremonielle og det administrative grevskapet dekker samme område.

Cumbria ble opprettet i 1974 og dekker de tradisjonelle grevskapene Cumberland og Westmorland, samt Furness fra Lancashire og et lite område fra Yorkshire. Navnet har vært brukt for regionen i flere århundrer. Den ble bebodd av keltere, som opprettet kongedømmet Rheged, og de kalte regionen Cumbria, som er etymologisk knyttet til det walisiske navnet for Wales, Cymru.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Cumbria er det grevskap som ligger mest nordvestlig i England. Det aller mest nordlige og sørlige punktene i Cumbria er henholdsvis vest Deadwater, Northumberland og South Walney. Kirkby Stephen (i nærheten av Tan Hill, Yorkshire) og St Bees Head er de mest østlige og vestlige punktene. Scafell Pike med sine 978 moh er det høyeste punktet både i Cumbria og i England. Windermere er den største (naturlige) innsjøen i England.[1] Lancasterkanalen strekker seg fra Preston og inn i sørlige Cumbria, og er fortsatt delvis i bruk. Ulverstonkanalen, som en gang nådde fram til Morecambe Bay, ble nedlagt i 1945.

Nasjonalparken Lake District ligger i Cumbria. Parken regnes for å være et av de vakreste områder i Storbritannia, og tiltrekker mange turister.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Windermere», UK Environmental Change Network

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]