Drikke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brus.

Drikke, eller en drikk, er vannbasert væske tilberedt for å inntas gjennom munnen (drikkes). I tillegg til å fylle det fysiologiske behovet for vann, har drikker kulturell betydning.

Vann[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Vann

De aller fleste drikker inneholder vann, men i mange sammenhenger blir drikkevann i seg selv ikke regnet som en drikk. Alle dyr trenger vann for å overleve og vann har historisk vært livsviktig drikke for mennesker. Sett bort fra fett utgjør vann ca. 70 % av menneskekroppen vekt. Det er en nødvendig bestanddel i stoffskiftets prosesser og fungerer som løsemiddel for mange kroppslige løsningsstoffer.

Destillert (rent) vann er sjeldent i naturen. Kildevann er vanligvis rikt på mineraler (se naturlig mineralvann). Springvann leveres av vannverk i utviklede land. Alle disse typene vann er vanlige å drikke, ofte renset gjennom filtrering.

Alkoholholdige drikker[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Alkoholholdige drikker

En alkoholholdig drikk er en drikk som inneholder etanol, mest kjent som «alkohol» selv om alkoholer per definisjon innbefatter mange andre stoffer. Alkoholholdige drikker som vin og øl har vært del av menneskelig kultur og utvikling i 8 000 år.

Alkoholfrie drikker[rediger | rediger kilde]

Med alkoholfrie eller «ikke-alkoholholdige» drikker menes som regel leskedrikker, squash eller andre tørstedrikker uten etanol, med eller uten kullsyre, som drikkes kalde. Tørstedrikker som inneholder kullsyre kalles brus, utenom mineralvann.

Iste, jus, limonade og saftdrikker er ikke tilsatt kullsyre. Mange leskedrikker inneholder sukker, men noen er i stedet tilsatt kunstige søtningsstoffer.

Varme drikker[rediger | rediger kilde]

Mange steder er det nødvendig å koke vannet for å unngå å bli syk av mikroorganismer som vannet er forurenset med. Varme drikker er også et vanlig resultat av at man koker eller trekker aromatiske plantedeler i varmt vann for å få frem lukt og smak. Kaffe tilberedes ved å koke eller trakte oppmalte «kaffebønner» (egentlig frø), mens te er blader som trekkes i varmt vann. Kakao lages ved å koke oppmalte «kakaobønner» (også frø).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]