Kastrasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kastrasjon av lam i Volda på 1910-tallet.

Kastrasjon, kastrering eller gjelding er et kirurgisk inngrep som består i å fjerne deler eller alt av kjønnsorganene på et dyr eller et menneske. Vanligvis tenker man på å fjerne testiklene til hanndyr. Det gjøres på dyr for at de skal bli ufruktbare eller for at de skal bli roligere.

Kastrasjon av dyr[rediger | rediger kilde]

Veterinær i Israel kastrerer huskatt.

Det har vært mest vanlig å kastrere produksjonsgris for slakt, men også hester, tamfe, katter og hunder blir tidvis eller oftere og oftere kastrert. Det anbefales for eksempel, at frittgående katter bør være kastrerte, av hensyn til spredning (utilsiktet paring) og slåssing.

Kastrering av gris skjer primært når man ønsker å kvitte seg med den såkalte «rånelukten», en lukt og smak som oppstår når hanngrisen blir kjønnsmoden og gjør kjøttet fra råner uspiselig. Kastrasjonen skjer derfor når grisungene er små (før fylte fire uker). I 2002 ble det i dyrevernloven innført et forbud mot å kastrere grisunger i Norge fra 2009 dersom det ikke foreligger medisinske årsaker. Dette forbudet ble likevel ikke innført.[1] Kastrering av gris skal i Norge utføres av veterinær, og det skal brukes lokalbedøvelse.[2]

Kastrasjon av mennesker[rediger | rediger kilde]

Medisinsk illustrasjon av kastraksjon, fra et verk fra ca. 1466 av den persiske historikeren Sharaf ad-Din Ali Yazdi.

Kastrasjon har iblant også blitt utført på mennesker. En kastrert mann kalles en evnukk. I dag anses slik kastrasjon å være i strid med allmenn etikk. Ofte bytter man også betegnelse på dyr som blir kastrert. Blant oksedyrene kalles for eksempel hannen tyr som ukastrert, men gjeldokse som kastrat. Likeledes kalles hanngrisen råne som ukastrert, men galte som kastrat. Hannhesten kalles hingst som ukastrert, vallak eller jelk som kastrert.

Kjemisk kastrasjon[rediger | rediger kilde]

Den samme effekten som en fysisk kastrasjon kan oppnås med medikamenter og betegnes noen ganger som medikamentell kastrasjon eller kjemisk kastrasjon. Det finnes flere ulike medikamenter som brukes til dette. På mennesker brukes medikamentell kastrasjon bl.a. som ledd i behandling for prostatakreft og i forbindelse med hormon-substitusjonsbehandling for transkjønnede.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Sterilisering, kirurgisk inngrep der egglederne hos en kvinne eller sædlederne hos en mann blir kuttet og dermed fratar individet å få barn
  • Kastratsanger, mannlig sanger kastrert før stemmeskiftet
  • Evnukk, kastrert mann eller gutt, haremsvokter

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]