Hopp til innhold

Tirsdag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Navnet på ukedagen tirsdag i ulike språk i Europa:
  Fra latinsk «Mars' dag»
  Fra protogermansk «Tys dag»
  «Andre dag»
  «Tredje dag»
  «Før onsdag»
  «Mellom-uke»

Tirsdag er den andre dagen i arbeidsuka, mellom mandag og onsdag, ifølge ISO 8601, den internasjonale standarden for skrivemåte og utveksling av data om dato og tid. På estisk, latvisk, litauisk, ungarsk, kinesisk og alle slaviske språk heter dagen «andredag».

I enkelte land, deriblant USA, regnes tirsdag som den tredje dagen i uka. Det samme var tilfelle i Norge fram til 1973 da kalenderen begynte å følge arbeidsuka med mandag som første dag i uka og søndag som siste dag.[1] Også i henhold til hebraisk og muslimsk kalender er tirsdag den tredje ukedagen. Navnet for tirsdag på bl.a. hebraisk, arabisk, gresk, portugisisk og islandsk er «tredjedag».

Etymologi[rediger | rediger kilde]

I den romerske kalenderen ble tirsdagen kalt diēs Mārtislatin, «(den romerske krigsguden) Mars' dag», og det heter den fremdeles på nesten alle språk som stammer fra latin, med former som martedì, mardi, dimarts, martes, marți, margis, og merdi. Betegnelsen ble også lånt inn i albansk (e martë) og keltiske språk som walisisk dydd Mawrth og skotsk-gælisk Dimàirt). Krigsguden Mars ble oversatt til krigsguden Ty, hvorav bokmål og dansk tirsdag, nynorsk tysdag, færøysk týsdagur, svensk tisdag og engelsk Tuesday. Betegnelsen ble lånt inn i en rekke uralske språk, jf. kvensk og finsk tiistai, sørsamisk dæjsta, umesamisk dïjstahkka, pitesamisk dijstak, lulesamisk dijstahka og nordsamisk disdat (ved siden av maŋŋebárga).

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ida Korneliussen (27. februar 2012) Når var den første mandagen? Forskning.no.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]