Braunschweig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Braunschweig

Flagg

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatNiedersachsens flagg Niedersachsen
StatusKretsfri by
Grunnlagt861 (Julian)
Postnummer38100
Retningsnummer05300
Areal192,7 km²[1]
Befolkning251 804[2] (2022)
Bef.tetthet1 306,72 innb./km²
Høyde o.h.75 meter
Nettsidewww.braunschweig.de/
Kart
Braunschweig
52°16′09″N 10°31′16″Ø

Braunschweig er en by i Tyskland i delstaten Niedersachsen med om lag 240 000 innbyggere. Byen ligger nord for fjellene Harz så langt opp i elven Oker som den er seilbar. Elven knyter byen til Nordsjøen via elvene Aller og Weser.

Historie[rediger | rediger kilde]

Opphavet til byen er ukjent, men enn mener at byen ble dannet av to bosetninger som ble slått sammen. Den ene ble grunnlagt av Bruno II, en saksisk greve som døde før 1017, på den ene siden av Oker. Den andre bosetningen ble grunnlagt av grev Dankward, som slottet Dankwarderode er kalt opp etter. Det opprinnelige navnet på byen var Brunswik en kombinasjon av navnet Bruno og wik, en by der kjøpmenn tok seg enn hvil og lagret varene sine. Navnet indikerer derfor en ideell hvileplass, siden den lå ved et vadested over Oker. Dokument fra kirken St. Magni fra 1031 oppga navnet på byen som Brunesguik. En annen forklaring på navnet er at det oppstod fra Brand, eller brenning, som indikerer et sted der landskapet har blitt ryddet etter en brann.

Dankwarderode Slott i sentrumet

1100-tallet gjorde hertug Henrik Løve Braunschweig til hovedstad i staten sin og bygde Braunschweig domkirke. Han var så mektig at han turte å nekte og hjelpe Fredrik Barbarossa militært, noe som førte til at han ble fordømt og mistet makten.

Braunschweig var en hansaby fra 1200-tallet til midten av 1600-tallet. På 1700-tallet var Braunschweig både et politisk og kulturelt senter. Lessings drama Emilia Galotti og Goethes Faust ble framført første gang i Braunschweig.

Det meste av tiden var Braunschweig residens for et hertugdøme med samme namn (Herzogtum Braunschweig), som var en del av Det tyske riket siden 1871. Etter den første verdensskrigen fikk den status som Freistaat Braunschweig i Weimarrepublikken. Etter den andre verdenskrigen ble staten Braunschweig løst opp og en del av den nye delstaten Niedersachsen.

Domkirken i Braunschweig med løvestatue.

Under den andre verdenskrigen var byen en del av militærdistriktet Wehkreis XI, og ble utsatt for kraftige bombeangrep fra de allierte. 15. oktober 1944 ble det meste av gamlebyen ødelagt, til da den største samlingen av bindingsverkshus i Tyskland, og også de fleste kirkene. Bare domkirken, som av nazistene gjorde til nasjonalhelligdom, overlevde bombene.

En liten del av gamlebyen overlevde også bombetokta. Store deler av det som hadde blitt ødelagt ble restaurert og bygd opp igjen etter krigen.

Kjente folk fra Braunschweig[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]