Onsdag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Onsdag er i Norge ukas tredje dag (etter endring gjort fra den 1. januar 1973), og dagen som er oppkalt etter guden Odin (Odins dag).

I astrologien står onsdagen i planeten Merkurs tegn (latin: dies Mercurii).

I kristen tradisjon er onsdagen forbundet med forrådelsen av Kristus. Derfor er dagen i mange kristne kirker, for eksempel Den ortodokse kirke, regnet som fastedag.

På tysk heter dagen «Mittwoch», som direkte oversatt betyr midtuke eller midt i uka. Tilsvarende betegnelse brukes også på islandsk, «miðvikudagur», og færøysk, «mikudagur».

Dagen blir også kalt lillelørdag. Tidligere var det vanlig at tjenestefolk fikk fri onsdagskvelden som kompensasjon for arbeid i helgene. Da arrangerte herskapet gjerne middagsselskap som krevde at tjenestefolkene var til stede. Onsdag ble dermed dagen tjenestefolk kunne gå på dans eller kafé og treffe andre i hyggelig samvær, aktiviteter man gjerne forbinder med lørdagskvelden. Derav navnet lillelørdag. Den samme betegnelsen brukes også i Sverige (svensk: lillördag) og i Finland (finsk: pikkulauantai). På dansk brukes beskrivelsen lille torsdag om onsdagen.[trenger referanse]