Rikskansler i Storbritannia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lord Chancellor
Lord High Chancellor of Great Britain
Royal Coat of Arms of the United Kingdom (HM Government).svg
Typeriksembede
VirkeområdeStorbritannia
Utpekes avStorbritannias monark
i egenskap av statssjef
Første
embedsholder
William Cowper
1707
Den nåværende rikskansleren er David Lidington, siden 11. juni 2017.

Lord Chancellor, formelt Lord High Chancellor of Great Britain, er et av de høyeste embeter i Storbritannias regjering. Rikskansleren utnevnes av monarken etter råd fra statsministeren. Det skal normalt utnevnes en adelig person, men det er ikke noe lovmessig hinder for at andre utnevnes. Rikskansleren er den nest høyeste rangerte høyere statsoffiser, rangert kun etter riksdrotten (Lord High Steward). Før opprettelse av den britiske unionen i 1707 var det adskilte rikskanslere[1] for England og Wales, for Skottland og for Irland.

Charlie Falconer, baron av Thornton var rikskansler fra 2003 til 2007, mens Jack Straw var rikskansler fra 2007 til 2010. Mai 2010 ble Kenneth Clarke utnevnt til rikskansler i Storbritannia, og David Lidington har hatt embetet siden 11. juni 2017.

Ansvarsområder[rediger | rediger kilde]

Ansvarsområdene inkluderer:

  • Presidentskap i Overhuset
  • Deltagelse i regjeringskollegiet
  • Oppbevaring av det store riksseglet
  • Ledelse av det juridiske apparat

Tony Blairs regjering foreslo å avskaffe embetet, ettersom det ligger svært mye makt i det samtidig som det står på siden av det folkevalgte styret. Forslaget om dette ble lagt fram i Underhuset, men det ble modifisert slik at embetetsansvaret ble innskrenket fremfor at man avskaffet det.

I stedet for en rikskansler kan det utnevnes en storseglbevarer. Dette embetet innebærer samme ansvar og myndighet som rikskanslerens; den eneste forskjellen ligger i hvordan man utnevnes. I tillegg er det mulig å la en komité i fellesskap utføre rikskanslerens oppgaver. Siden det 19. århundre har disse alternative mulighetene ikke vært brukt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Embetet har sitt opphav i det karolingiske monarkiet, hvor en kansler fungerte som vokter av kongens segl. I England ble det innført senest ved normannernes erobring i 1066, og kanskje tidligere. Noen kilder oppgir at den første rikskansleren i England var Angmendus, utnevnt i 605, det vil se lenge før England oppsto som en samlet statsdannelse, noe som gjør det til en tvilsom opplysning. Andre kilder oppgir at den første som utnevnte en rikskansler var Edvard Bekjenneren, som døde i 1066; dette plasserer opprettelsen i årene rett før normannernes invasjon.

Det ble vanlig gjennom middelalderen at embetet ble gitt til en biskop. Flere av erkebiskopene av Canterbury var også rikskanslere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tittelen på engelsk kan bli omtalt i flertall, «Lord Chancellors» eller «Lords Chancellor». Først nevnte er mest vanlig, jf. Gardner, B., (2001): A dictionary of modern legal usage, Oxford University Press, s. 538.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]