Konfiskasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Konfiskasjon kommer fra latin confiscare som betød å inndra til det keiserlige skattkammer, fiscus [1] [2]. Konfiskasjon innebærer at en verdi eller en gjenstand med verdi overføres til noen andre og som regel til en offentlig autoritet. Overføringen av verdien skjer ved hjelp av midler som autoriteten lovlig kan bruke. Verdien eller verdien av eiendelen går tapt for den opprinnelige eieren som ikke får verdien erstattet.

Konfiskasjon vil i Norge i fredstid komme i strid med Grunnloven § 105 om erstatning. Ved ekspropriasjon overtar det offentlig en verdi, men det skal betales full erstatning. Ordet konfiskasjon eller å konfiskere brukes ikke i norske lover.

Juridiske begreper som ligner er inndragning og beslag. Beslag i en straffesak innebærer at politiet tar hånd om en gjenstand eller verdi for en tid. Beslag kan inndras.[3] Utbytte av straffbar handling skal inndras.[4] En inndratt verdi kan både være eiendom og penger. Inndragning brukes også om inndragning av en tillatelse.

Inndragning kan skje til fordel for fornærmede.[5]

Konfiskasjon er brukes i mange forskjellige sammenhenger i den politiske debatten.[6][7][8][9][10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bokmålsordboka [1][død lenke]
  2. ^ Ordbog over det danske Sprog [2]
  3. ^ se for eksempel Almindelig borgerlig Straffelov (Straffeloven 1902) § 37c
  4. ^ se straffeloven 1902 § 34
  5. ^ se for eksempel Lov om opphavsrett til åndsverk m.v. (åndsverkloven). §56
  6. ^ se Legat Til Minne Om Statens Konfiskasjon Av Aksjene i Kredittkassen -91 [3][død lenke]
  7. ^ se Folk og land nr 2 1994 side 5 første avsnitt i venstre kolonne [4]
  8. ^ se Norsk formuesbeskatning i dag - konfiskasjon eller en rimelig tilleggsbeskatning? / (av Eivind Flaatten) ; Konjunktursituasjonen høsten 1954. [5][død lenke]
  9. ^ Pressemelding fra Høyre i 2004: Nei til konfiskasjon av eiendom - ja til en balansert tomtefestelov [6][død lenke]
  10. ^ se referat fra Union of Agriculture Work Committees på Norsk Folkehjelp sine nettsider «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 26. mai 2011. Besøkt 24. november 2012. 

Kilder[rediger | rediger kilde]