Tunika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tegning av romersk arbeider kledt i tunika.

En tunika (latin: tunica) er flere typer kjortel- eller trøyeliknende plagg av varierende lengde fra skuldrene til et sted mellom hoftene og anklene. Navnet er hentet fra romernes tunica, et hverdags- eller underplagg som ble båret av både kvinner og særlig menn og var videreutviklet fra grekernes khiton. Plagget ble brukt av både frie borgere og ikke-borgere, folk i byer og på landsbygda. Byborgerne pleide imidlertid å bære en toga over tunikaen, særlig ved formelle anledninger.

Tunikaen var det viktigste plagget i den mannlige klesdrakten i den gresk-romerske sivilisasjon. Den var laget av to stykker ufarget ull sydd sammen på sidene og skuldre. Plagget dekket overkroppen, magen og underlivet, og bena ned til kneshøyde. Det var åpninger for armene på hver side øverst. De ble gjerne båret uten beinplagg.

Moderne tunikaer er hoftelange trøyer eller skjorter som bæres hengende over bukser eller kjoler, oftest av kvinner. Tunikaer blir også ofte brukt som strandplagg over badedrakter og bikinier.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Khiton, sylinderformet underdrakt for kvinner og menn i det gamle Hellas
  • Kjortel, kjoleformede ytterplagg med ermer
  • Trøye, flere typer ettersittende klesplagg som dekker overkroppen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]