Gervase av Canterbury

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gervase av Canterbury
Fødtca. 1141[1]Rediger på Wikidata
Maidstone
Dødca. 1210Rediger på Wikidata
Canterbury
BeskjeftigelseMunk, skribent, historiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetKongeriket England

Gervase av Canterbury (Gervasus Dorobornensis) (født ca. 1141, død ca. 1210) var en engelsk krønikeskribent og historiker i middelalderen.

Liv[rediger | rediger kilde]

Om Gervases bror Thomas, som var som ham selv en munk ved Canterburykatedralen (Christ Church) i Canterbury, er identisk med Thomas av Maidstone, kom de begge fra en familie i Kent. Erkebiskop Thomas Becket ved Canterbury, som senere ble martyr, mottok hans religiøse profesjon den 16. februar 1163, og ordinerte ham. Gervase ble siden en av de munker som gravla Becket etter han ble drept den 29. desember 1170.

I 1178 tok Gervase ned vitneforklaringene til fem munker fra Canterbury som hadde bevitnet om et spektakulært lysglimt på månen, det kan ha vært et meteoritt som traff månen og dannet Giordano Bruno-krateret. Senere hadde han en framtredende del i striden mellom munkene og erkebiskop Baldwin (1185–1191) og han var en av de munkene som ble sent for å informere erkebiskopen om at en appell var sendt til paven. I 1189 var han igjen en av utsenderne som ble sendt for å legge fram en verdslig sak for kong Rikard I av England. Selv om Gervase var en av de eldre munkene hadde han ingen framtredende posisjon, men ved denne tiden ble han gjort til sakristan (kirketjener) ettersom han i 1193 tjenestegjorde for den nye erkebiskop Hubert Walter i denne kapasitet. I 1197 hadde han neppe denne posisjon lenger da han selv nevner en «Felix» som sakristan.

Resten av Gervases liv er uklart. Han drev fortsatt på med skriving i 1199 og det er svake indikasjoner i en annen krønike, Gesta Regum, at han fortsatte å skrive fram til 1210 da en brå endring i stil og opplegger peker på en ny krønikeskribent. Hans død må derfor være antatt å ha skjedd i eller kort tid etter dette året. Gervase har stundom blitt forvekslet med andre med samme navn, mest kjent er Gervase av Sankt Ceneri, og han er derfor beskrevet som prior (klosterforstander) i Dover av Dom Brial (Recueil des Historiens de France, XVII, 1818), noe som er umulig av kronologiske grunner. Thomas Hardy har identifisert ham med Gervase av Chichester, men William Stubbs har gitt gode grunner til at denne teorien ikke holder, og Stubbs har også argumentert mot at han er Gervase av Melkeley.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gervase of Canterbury (DNB00)[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Verkene til Gervase av Canterbury består av:

  • Krøniken som dekker tiden fra 1100 til 1199 (det året hvor kong Rikard Løvehjerte dør i Frankrike). Det ble først trykt av Roger Twysden i Historiae Anglicanae Scriptores Decem (London, 1652).
  • Gesta Regum som delvis er en forkortet utgave og et sammendrag av en tidligere krønike, men fra 1199 er den en uavhengig kilde av stor verdi for de første årene av kong Johan av Englands regime.
  • Actus Pontificum Cantuariensis Ecclesia, en historie om erkebiskopene av Canterbury fram til Hubert Walters død i 1205. Den ble også trykket av Twysden sammen med krøniken nevnt over.
  • Mappa Mundi, et topografisk verk med lister over bispeseter og kirkelige opprettelser i ulike sogn i England, Wales og deler av Skottland. Verkene til Gervase ble utgitt i Rørrull-serien (Rolls Series) i 18791880 under Stubbs’ ledelse. Hans innledning har siden vært grunnleggende for samtlige andre redegjørelser av Gervase.

I fiksjonen[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]