Hopp til innhold

Fagernes Idrettslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fagernes IL
Fagernes Idrettslag
Org.nummer975 410 897
Nettsidehttp://www.fagernesil.no
Idrettsgren(er)Fotball, ski, friidrett, håndball, svømming og ishockey.
Tidligere bl.a.: hurtigløp på skøyter.
HjemmebaneBlåbærmyra stadion, Fagernes stadion og Valdreshallen
LandNorge
By/kommuneNord-Aurdal kommune
StedFagernes
Hjemmedrakt
Bortedrakt

Fagernes Idrettslag (stiftet i 4. november 1904 som Heimdal Idrettslag) er et idrettslag fra Fagernes, Nord-Aurdal i Innlandet.

Organisasjonstilhørighet

[rediger | rediger kilde]

Fagernes IL er medlem av Norges Idrettsforbund gjennom Oppland Idrettskrets. Klubben er også medlem av særforbundene Norges Fotballforbund, Norges Skiforbund, Norges Friidrettsforbund, Norges Svømmeforbund og Norges Håndballforbund, gjennom henholdsvis Indre Østland Fotballkrets, Oppland skikrets, Oppland friidrettskrets, Oppland Svømmekrets og NHF Region Innlandet.

Fagernes Idrettslag hører hjemme i Nord-Aurdal kommune og er medlem av Nord-Aurdal Idrettsråd.

[rediger | rediger kilde]

På ekstraordinært årsmøte 18. februar 1936 i Heimdal IL ble det bestemt at laget skulle ha stedstilknytning i klubbnavnet og kom da frem til å endre klubbnavnet til Fagernes Idrettslag.

Kjent æresmedlem i Fagernes Idrettslag

Idrettslagets fotballgruppe er for barne- og ungdomsfotballen, med lag for aldersgruppene 5-17 år.

Idrettslagets fotballgruppe er underlagt Indre Østland Fotballkrets. Styrets leder, etter nyvalg i desember 2015, er Geir Helge Skattebo. Tony André Strande er ansatt som daglig leder i fotballgruppa. Dette er verv Karl Hope Jr har hatt siden 1990-tallet.

Fagernes Fotball er Valdres' største fotballgruppe, og har i de eldste aldersgruppene et tett samarbeid med naboklubben Aurdal/Leira FK.

  • Gutter 16/Jenter 17
  • Gutter 14/Jenter 15/Jenter 14
  • Gutter 13/Jenter 13
  • Gutter 11/Jenter 11
  • Gutter 9/Jenter 9
  • Gutter 7/Jenter 7

Elisabeth Bjøre konkurrerte for Fagernes IL til og med junior-alder. Hun tok til sammen to bronse i Senior-NM på skøyter, (Sprint-NM 1986 og Stafett-NM 1988,) og representerte da Oslo Idrettslag. Hun representerte Norge i verdenscupen på skøyter i sesongen 1985/86.

Friidrett

[rediger | rediger kilde]

Oda Utsi Onstad konkurrete for Fagernes IL som junior, men også som senior. Onstad har flere NM-gull i tresteg, deltatt på junior VM, Bislett Games og Nordiske landskamper (der hun også har vunnet flere ganger). Hun innehar også den norske innendørsrekorden i tresteg på 13,65m, og har over 50 medaljer i ungdomsmesterskap. Som 15 åring hoppet hun verdens lengste tresteghopp, med 13,13 meter. Hun har også vunnet Verdensungsommsspelen flere ganger, også i lengde, der hun har mesterskapsrekord med 6.31 meter.

Innenfor hekk og sprint stiller også Fagernes friidrett sterkt. Sidsel Bjørgo Adam har blant annet sølv i senior NM på hekk, flere gull i ungdomsmesterskap, og deltatt i junior VM. I 2012 vant Sidsel verdensungdomsspelen på 100meter hekk. Søsteren Synnøve Bjørgo Adam har også flere medaljer i ungdomsmesterskap, og vant blant annet gull på 60m hekk i 2016. Hun har også tatt sølv i senior NM i lengde, og deltatt i junior EM. Synnøve har også tatt flere medlajer under Verdensungdomssepelen. Også Eivind Kleven Hagen har tatt sølv i senior-NM på hekk, og har også representert Norge på landskamp. Hagen har også en bronsemedalje under Verdensungdomsspelen. Kristine Berger Akervold, også hun en hekkeløper, kom til semifinale under junior EM i 2017 på 100m hekk. Hun har også deltatt i junior VM på 200 meter, og har tatt flere medaljer i junior NM, både i hekk og lengde. Hun har også en rekke medaljer i ungdomsmesterskap, og i 2014 vant hun 60 meter hekk innendørs. Sondre Matias Rudi har også flere medaljer tatt under ungdomsmesterskapene, der han blant annet vant sølv under UM i Steinskjer 2016 på 60 meter. Rudi har også tatt bronsemedalje på 80 meter under Verdensungdomsspelen 2014.

Kåre Strande, som nå er hovedtrener for friidrettsgruppen i Fagernes. Strande har vært aktiv utøver og har holdt det gående siden 1972, og deltar fortsatt i internasjonale veteranmesterskap. Han har blant annet over 100 NM-gull samt tolv gull, åtte sølv og to bronse i nordiske mesterskap. Hans beste internasjonale plassering er bronsemedalje i lengde under veteran-VM i Porto Allegre i Brasil i oktober 2013. Han tok bronse i innendørs-VM for veteraner i finske Jyväskylä i april 2012, også det i lengdehopp.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]