Hopp til innhold

Oddersjaa Ski- og Skøyteklubb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Oddersjaa SSK (Oddersjaa Ski- og Skøyteklubb) er Norges nest eldste skiklubb, stiftet i Kristiansand i 1875. Eldst er Trysilgutten (1861), mens Christiania Skiklub ble stiftet 1877, men Oddersjaa er visstnok den eneste skiklubben som har vært i uavbrutt virksomhet så lenge som til idag. Dermed er Oddersjaa verdens eldste skiklubb som har vært i kontinuerlig drift helt siden stiftelsen.[trenger referanse] Opprinnelig var dette en ski- og skøyteklubb. Klubben hentet sitt navn fra utsiktspunktet Oddersjå (229 moh.), øst for Otra.

I dag er det tre aktive grupper: langrenn, hopp og orientering.

Av de mer kjente utøverne som har representert klubben, kan nevnes langrennsløperne Solveig Pedersen og Geir Ludvig Aasen Ouren og Kristin Drangsholt i Orientering. Solveig Pedersen var med på stafettlaget i Vinter-OL i 1992 da Norge tok sølv.

Klubben disponerer flere treningsanlegg. Hoppgruppa bruker en K16 plastbakke og en K36 hoppbakke (bakkerekord: 38,5 meter) på Klappane, ca. en km nord for Kristiansand sentrum. Skibakken hevdes å være verdens eldste. Langrennsgruppa bruker rulleskiløype på Øvre kongsgård i Kristiansand. Et nytt klubbhus på Øvre Kongsgård ble ferdigstilt i 2013, vegg-i-vegg med Donnhuset. Klubben har tidligere hatt klubbhytte på heia mellom Songdalen og Torridal i Kristiansand som het Kuliahytta. Det opprinnelige navnet var Bergstølhytta. Hytta er nå solgt. Kuliahytta var målpunktet for terrengløpet "Førstemann til Kulia", som Oddersjaa er fast arrangør av. I 2010 ble det seier til den sveitsiske orienteringsløperen Baptiste Rollier fra Kristiansand Orienteringsklubb. Han har også vunnet det tradisjonsrike terrengløpet på Birkeland, Svalandsgubben.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]