Tolga Idrettslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tolga Idrettslag
Org.nummer983 738 990
Nettsidehttps://www.tolga-idrettslag.no/
Idrettsgren(er)Fotball
langrenn
orientering
skihopping
skiskyting
LandNorge
By/kommuneTolga
StedTolga

Tolga Idrettslag er et idrettslag i Tolga kommune i Innlandet. Laget ble stiftet 8. januar 1898 som Tolgen Skilag, i 1917 fikk det navnet Tolgen Idrætslag og fra 1935 ble det hetende Tolga idrettslag. Laget driver i dag med ski, fotball, trim og helsesport.

I perioden 1958–1967 hadde laget også en aktiv skøytegruppe som arrangerte de årlige internasjonale Tolga-løpene på slutten av sesongen. Under Tolga-løpene 1963 ble det satt ny verdensrekord i hurtigløp på skøyter 3 000 meter.

Anlegg[rediger | rediger kilde]

Tolga Idrettslag har to gressbaner på Sætersgård stadion i tilknytning til Sætershallen, der er det også en 5 km lang lysløype. I tillegg disponeres grusbane i Kåsdalen. På østsida ligger utfartshytta Sumundshytta og på vestsida ligger Kletthytta. I Ivaregga var det i mange år hoppbakke med K-punkt på 25 m, men den er revet og arbeidet med nytt hopp- og skileikanlegg startet i 2013. Anlegget vil få hoppbakker i størrelse K10, K20, K40 og K60, varmestue, skiheis og nedfarter for snowboard og alpint, samt tilrettelegging for sykling, orientering og turstier på sommeren.

Arrangementer[rediger | rediger kilde]

NM på ski del 2, med lagsprint og langdistanse for damer og herrer blir arrangert av Tolga Idrettslag 26.–28. mars 2010. Samtidig ble også Norgescup-avslutningen for junior arrangert med sprint, som også var NM, og fellesstart med skibytte. Den tradisjonelle ungdomsstafetten for 15- og 16-åringer som vanligvis blir arrangeres under verdenscupen i Holmenkollen ble også arrangert denne helgen. Tolga IL arrangere hvert år flere årlige arrangementer. På vinteren arrangeres den tradisjonelle Tolgastafetten 6. juledag. En søndag i månedskifte januar/februar arrangeres Tolgasprinten og Bjørkåsen rundt. Tolgasprinten er en sprint for 8 år til senior, mens Bjørkåsen rundt er et klassisk turrenn på ca. 25 km for 16 år og eldre. Hver skjærtorsdag arrangeres turrennet Egebergrennet over ca. 25 km i skøyting, rennet går til minne Ferdinand Julian Egeberg som døde på Tolga østfjell av et vådeskudd. Under Olsok i Tolga, siste uke i juli blir terrengsykkelrittet Egebergrittet, tidligere Tallsjøen rundt, og terrengløpet Egebergs minneløp og minnemarsj arrangert.

Laget var også arrangør av Junior-NM på skøyter allround 1964, hvor Roar Grønvold, H&BSK ble mester, og klubbens egen løper Martin Solvang tok en 5.-plass.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (en) Junior-NM på skøyter allround 1964 www.speedskatingnews.info Besøkt 26. jan 2012.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]