Grappa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For plateselksapet, se Grappa (plateselskap)
Et glass Grappa

Grappa er et italiensk brennevin som blir produsert ved å presse druerester, kalt pomace, som er igjen etter produksjon av vin. Alkoholgehalten ligger normalt mellom 40 og 50 prosent. Opprinnelig var grappaproduksjon en måte å ta vare på avfall fra vinproduksjon. I lang tid ble grappa ansett som en drikk av lav kvalitet, men i senere år har den blitt forfinet og kommersialisert. Dette innebærer ikke at all grappa idag er av bra kvalitet.

Flere faktorer påvirker kvaliteten på grappa. To av dem er:

  • Råvarene. Når man lager gode viner, benytter man bare omkring 60 eller 70 % av saften i druen. Restene, pomacen, inneholder da fortsatt tilstrekkelig med druesaft (juice) til at det kan bli en fin aroma i grappaen. Benyttes i stedet pomace fra dårligere viner, er den ofte helt presset og tørr, noe som gjør at det knapt finnes aroma igjen etter destilleringen.
  • Produksjonsmetoden. Det finnes to produksjonsmetoder for grappa: Industriale, der tørr pomace kokes for å få frem aroma, og Artigianale, en langsom, håndverksmessig metode som krever bedre råvarer.

En kjent vinprodusent som lager grappa, er huset Brunello i Toscana, Italia.

Grappa har slektninger i andre vinproduserende land. I Frankrike kalles lignende brennevin marc eller eau de vie de marc, i Tyskland tresterbranntwein, i Spania aguardiente og i Portugal bagaceira.