Benedicte Adrian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Benedicte Adrian
Født22. okt. 1963[1]Rediger på Wikidata (60 år)
Oslo (Norge)
BeskjeftigelseSanger Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Medlem avDollie de Luxe
Musikalsk karriere
InstrumentVokal
Nettstedhttp://www.benedicteadrian.no/
IMDbIMDb

Benedicte Christine Adrian (født 22. oktober 1963) er en norsk sanger, komponist og tekstforfatter.

Sanger/Musiker[rediger | rediger kilde]

Hun har gitt ut albumet Desember (2008) og sangen «Full Narkose» som soloartist, men er mest kjent for sitt samarbeid med Ingrid Bjørnov i popduoen Dollie (1980–2000). De tok navnet «Dollie de Luxe» i 1984 og Adrian/Bjørnov i 2000. «Dollie de Luxe» representerte Norge i ESC (Melodi Grand Prix) i 1984 med sangen «Lenge Leve Livet». Gruppen fikk Spellemannprisen 1980 i kategorien «Pop» med albumet Første Akt, og 1987 i «Åpen klasse» for albumet Which Witch fra musikalen Which Witch. Musikalen hadde premiere på Festspillene i Bergen 27. mai 1987, og opera-musikalen ble satt opp på Londons West End i 1992 med Adrian og Jahn Teigen i to av hovedrollene. Adrian og Bjørnov fortsatte å lage musikk til tre andre musikaler: «Henriette VIII - og hennes seks ekte menn», Den syngende Frøken Detektiv og Markus og Julie. I de to siste musikalprosjektene samarbeidet de med forfatteren Klaus Hagerup.[2][3]

Benedicte Adrian er den norske stemmen til Esmeralda i animasjonsfilmen Ringeren av Notre Dame (1996) og til Sippora i animasjonsfilmen Prinsen av Egypt (1998).

Adrian har markert seg som soloartist i flere år bl.a med rollen som «Nattens dronning» i Mozarts TryllefløytenDen Norske Opera (1988/89), som solist med Bergen Oratoriekor og Bergen filharmoniske orkester i tillegg til å ha medvirket i stykker som Dido og Aeneas i Provence, Peer Gynt (oppsetninger i Gålå og i Vilnius), Olav EngelbrektssonSteinvikholmen, Brødrene Dal og Vikingsverdets Forbannelse, og i Åge Sten Nilsens to show med utgangspunkt i musikken til bandet Queen: The show must go on II og Christmas Spectacular.

Hun deltok på juleturneen Stille natt, hellige natt i 2000, og 2002 og 2003 var hun på juleturné med Jan Werner Danielsen. Hun var også med i Jan Werners Back to Broadway-show i Tønsberg i 2002 sammen med Lisa Stokke og Kåre Conradi, som turnerte rundt i Norge i 2003.

Under pandemien arbeidet Adrian med prosjektet «Helt nedpå», der fellesnevneren var nye sanger med norske tekster signert Adrian. Med seg hadde hun Aage Kvalbein på cello og Gisle Haaland på piano. Sangene har ikke blitt innspilt eller utgitt.

Sangpedagog og forfatter[rediger | rediger kilde]

Adrian har hatt sangelever siden 2017. I september 2023 ble hennes første bok utgitt på Cappelen Damm; boken dreier seg om hvordan man kan trene og ta vare på sangstemmen sin.[4]

TV[rediger | rediger kilde]

Høsten 2007 var Adrian dommer i femte sesong av talentshowet IdolTV 2. Hun var også med i Det store korslaget i 2010 med «Team Benedicte», TV3s Master Chef Celebrity sesong 4 i 2015, og NRKs Stjernekamp sesong 6 i 2017.[5] I realitykonkurransen Camp Culinaris på TV3/Viaplay deltok hun som utfordrer i 2022 og som gjestedommer i 2023.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Adrian vokste opp på Oppsal i Oslo sammen med sine foreldre og to brødre. Hun gikk på musikklinjen på Manglerud videregående skole, hvor hun tok sangtimer med Jartrud Ringdal. Hun giftet seg i 1998 med franskmannen Gauthier Mouton og bosatte seg i Frankrike. Paret ble separert i 2011, og Adrian flyttet tilbake til Norge med sine to barn.

Diskografi (album)[rediger | rediger kilde]

Musikaler (komponert sammen med Ingrid Bjørnov)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm1060618, besøkt 20. juli 2016[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Kriminell satsing for Dollie-jentene». Dagsavisen (norsk). 20. mars 2001. Besøkt 28. oktober 2023. «Dollie-jentene Ingrid Bjørnov og Benedicte Adrian skal lage musikken til sommerens store teaterbegivenhet i Gamlebyen: «Den syngende Frøken Detektiv». (---) Manus er skrevet av Klaus Hagerup, i samarbeide med krim-nestoren i Norge, Nils Nordberg.» 
  3. ^ NRK (4. september 2002). «Ny Adrian/Bjørnov-musikal». NRK. Besøkt 28. oktober 2023. «Centralteatret er neste arena for Benedicte Adrian og Ingrid Bjørnov. De har for lengst feiret tjue-årsjubileum som musikere og har jobbet i de forskjelligste sammenhenger. Nå er det musikalscenen igjen med en kriminalmusikal. Den nye handler ikke som de tidligere om hekser (Which Witch) eller prinsesser (Henriette VIII), men om den klassiske ungpikehelten Nancy Drew, Frøken Detektiv. (---) Også i Barnetimen i NRK har Frøken Detektiv opptrådt, og NRK’s Nils Nordberg har vært med i manusarbeidet for den nye musikalen sammen med Klaus Hagerup. Benedicte og Ingrid står for musikken.» 
  4. ^ Nielsen, Jonathan Gaathaug (16. oktober 2023). «- Et bunnpunkt». dagbladet.no (norsk). Besøkt 28. oktober 2023. «- «Stjernekamp» var et bunnpunkt for meg, både følelsesmessig og personlig, forteller Adrian ærlig i et intervju med VG. (---) Artisten er for tida aktuell med boka «Lær å synge på 21 dager», hvor hun også forteller om oppturer og nedturer i sangens verden.» 
  5. ^ Zakariassen, Gaute (23. september 2017). «Benedicte Adrian ute av Stjernekamp». NRK. Besøkt 28. oktober 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]