Lars Martin Myhre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lars Martin Myhre
Født10. aug. 1956[1]Rediger på Wikidata (67 år)
Tønsberg
BeskjeftigelseSanger, musiker, komponist, pianist, gitarist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Medlem avTrio Tre
UtmerkelserSpellemannprisen for årets hit (1996) (for: Noen ganger er det all right, sammen med: Odd Børretzen)
Kardemommestipendiet (1999)
Spellemannprisen i visesang (2002) (for: Kelner!, sammen med: Odd Børretzen)
Alf Prøysens Ærespris (2017)[2]

Lars Martin Myhre (født 10. august 1956 i Tønsberg) er en norsk artist, komponist, gitarist og produsent som har vært aktiv siden 1975.

I starten av karrieren var Myhre mest aktiv innen jazz-beslektede sjangere. Han startet blant annet Slagen Storband i 1977 og var dirigent i 10 år. Dette resulterte blant annet i albumet Bak speilet med tekster av Jens Bjørneboe og Frank Lie i 1984.

Fra 1980 til 1993 var han musikalsk leder for friteatergruppen Thesbiteateret. Han skrev i denne perioden musikk til en tyvetalls teaterstykker og de to musikalene Nattklubben (tekst: Frank Lie) i 1987 og Oppdagelsen av Columbus (tekst: Odd Børretzen) i 1992.

Myhre har skrevet musikk til spillefilmene Henrys bakværelse regissert av Gianni Lepre i 1982 og Prinsen av Fogo regissert av Inge Tenvik i 1987 og til dokumentarfilmen Å seile sin egen sjø av Øyvind Sandberg i 2002. I tillegg har han skrevet musikk til flere novellefilmer og oppdragsfilmer.

I 1981 innledet han samarbeidet med Odd Børretzen og sammen ga de ut fem album. Deres første album Noen ganger er det all right som kom ut i 1995, lå 98 uker på VG-lista og har solgt i rundt 180.000 eksemplarer. Duoen ble belønnet med fire Spellemannpriser, blant annet engangsprisen tidenes norske hit for sangen Noen ganger er det all right.

I 1983 innledet han et samarbeide med Arild Nyquist. Dette resulterte blant annet i gruppen Trio Tre hvor Svein Olav Blindheim var det tredje medlemmet. De ga ut albumet Kalde øl og heite jenter i 1985 og I sans og samling i 1999. Da Myhre komponerte verket Havet – reise til verdens ende tok han utgangspunkt i Nyquists langdikt «Havet». Verket ble urfremført under Festspillene i Vestfold i 1993.

Myhre har skrevet en rekke større verk, hvorav to er innspilt på plate: I 1998 kom Hysj hvor han samarbeidet med lyrikeren Gro Dahle og med den danske trompetisten Palle Mikkelborg som solist. Den engelske versjonen Hush kom ut i 1999. I 2013 kom verket Livets vann – et vannverk.

År 2000 innleder han et samarbeide med tekstforfatter Ingvar Hovland og begynte å synge sine sanger selv. Det første resultatet av dette ble albumet 10 sanger med tekster av Hovland og Jens Bjørneboe, hvor låta Deja-vu ble kåret til årets låt på NRK- Norsktoppen. I 2006 kom albumet Stengetid?, etterfulgt av Sibelius`åttende 2011, En natt med Olson og Strand 2013 og Hans Majestet 2016.

Myhre og Hovland har også samarbeidet om tekst til Myhres verk Livets vann- et vannverk og kirkemusikkverket Homo Et Movere – movin`on. De har i mange år arbeidet med sangsyklusen Kårner kafe – om livet på den brune puben.

I 2020 ga Myhre ut trippelalbumet 45 sanger fra 45 år, og notebok med samme navn.

Lars Martin Myhres komposisjoner er innspilt på en rekke plater, både av han selv og andre artister i Norge og i Sverige og Danmark. Han har mottatt en rekke utmerkelser, bl.a. fire Spellemannpriser (syv nominasjoner), Alf Prøysens Ærespris og Audun Tyldens minnepris.

Han har også hatt en rekke tillitsverv i norsk musikkliv, bl.a. i NOPA, TONO og Gramart. Myhre ble i 2016 utnevnt til æresmedlem i NOPA for sitt arbeid.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Lars_Martin_Myhre[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.proysenhuset.no[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]