Helene Bøksle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Helene Bøksle
FødtHelene Margrete Bøksle
1. apr. 1981Rediger på Wikidata (43 år)
Mandal
BeskjeftigelseSkuespiller, sanger, plateartist Rediger på Wikidata
FarIvar Bøksle
NasjonalitetNorge
Musikalsk karriere
SjangerPopmusikk, folkemusikk
InstrumentVokal
Aktive år1985
Nettstedhttp://www.heleneboksle.no
IMDbIMDb

Helene Margrete Bøksle (født 1. april 1981Frydnes i Harkmark i Mandal) er en norsk sanger og skuespiller. Hun skriver det meste av materialet sitt selv, i en blandingsjanger mellom folkemusikk, pop og folkrock. Hun fikk sitt gjennombrudd i 2009 med juleplata Det hev ei rose sprunge som solgte til platinaplate. Hun har også ved flere anledninger sunget sammen med Bjørn Eidsvåg, David Urwitz, Kurt Nilsen, Secret Garden og Vamp.

Bøksle er datter av Ivar Bøksle og vokste opp på Frydnes innerst i Harkmarkfjorden utenfor Mandal. Hun er utdannet ved Nordisk Institutt for Scene og Studio.

Musikkarriere[rediger | rediger kilde]

Som 13-åring sang Bøksle under utdelingen av Nobels fredspris. Høsten 2003 deltok hun i talentkonkurransen KjempesjansenNRK sammen med Hannah Wilder på hardingfele. Hun stilte med låten «Heiemo og nykkjen», en moderne framførelse av middelalderballaden «Nøkken som belar». Hun kom til finalen, hvor hun framførte den tyske folketonen og julesalmen «Det hev ei rose sprunge», og endte på fjerdeplass. Julen 2003 opptrådte hun på Frelsesarmeens julekonsert med «Det hev ei rose sprunge».

I september 2004 satte Bøksle opp musikkforestillingen Elverhøy i Ravnedalen i Kristiansand. Den trakk over 5 000 tilskuere og arrangementet ble senere gjentatt tre år på rad. Hun ga ut debutplata Elverhøy i 2006 som ble nominert til Spellemannsprisen.[1]

Sammen med Forsvarets Stabsmusikkorps opptrådte Bøksle i forestillingene under Norsk Militær Tattoo i mai 2008, en redigert versjon av forestillingene ble senere sendt på NRK1.[2]

Bøksle har levert vokal til temamusikken til videospillet Age of Conan: Hyborian Adventures, komponert av Knut Avenstroup Haugen i 2009. Denne musikken mottok en rekke priser, blant annet Hollywood Music Awards for beste spill-musikk. Samme år opptrådte hun også på Spellemannprisen 2009.

I 2010 turnerte Bøksle i Kina med musikerne Markus Lillehaug Johnsen (gitar) og Stein Inge Brækhus (perkusjon) i regi av Rikskonsertene med 17 konserter på to uker. Lille julaften og 2. juledag 2010 hadde Bøksle en halv times julekonsert med Kringkastingsorkestret (KORK) på NRK1 med over 700 000 seere.

I 2011 deltok Bøksle i Melodi Grand Prix 2011 med melodien «Vardlokk». I den første delfinalen på Ørlandet 15. januar gikk hun direkte videre til finalen i Oslo Spektrum. I 2013 kom soloalbumet Svalbard.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Roller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Karoline Lindsay: -Endelig vet jeg hva jeg skal bruke stemmen min til! - Intervju med Helene Bøksle i Magasinet Norden nr. 3/2022
  2. ^ Offisielt program for Norsk Militær Tattoo 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]