Helene Bøksle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Helene Bøksle
FødtHelene Margrete Bøksle
1. apr. 1981Rediger på Wikidata (41 år)
MandalRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, sanger, plateartistRediger på Wikidata
Far Ivar BøksleRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Sjanger Popmusikk, folkemusikkRediger på Wikidata
InstrumentVokal
Aktive år1985
Nettstedhttp://www.heleneboksle.no
IMDbIMDb

Helene Margrete Bøksle (født 1. april 1981Frydnes i Harkmark i Mandal) er en norsk sanger og skuespiller. Hun skriver det meste av materialet sitt selv, i en blandingsjanger mellom folkemusikk, pop og folkrock. Hun fikk sitt store gjennombrudd i 2009 med juleplata Det hev ei rose sprunge som solgte til platinaplate, til tross for at den ikke ble markedsført. Hun har også ved flere anledninger sunget sammen med Bjørn Eidsvåg, David Urwitz, Kurt Nilsen, Secret Garden og Vamp.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bøksle er datter av Ivar Bøksle og vokste opp på Frydnes innerst i Harkmarkfjorden utenfor Mandal. Hun er utdannet ved Nordisk Institutt for Scene og Studio.

Musikkarriere[rediger | rediger kilde]

Som 13-åring sang Bøksle under utdelingen av Nobels fredspris. Høsten 2003 deltok hun i talentkonkurransen KjempesjansenNRK sammen med Hannah Wilder på hardingfele. Hun stilte med låten «Heiemo og nykkjen», en moderne framførelse av middelalderballaden «Nøkken som belar». Hun kom til finalen, hvor hun framførte den tyske folketonen og julesalmen «Det hev ei rose sprunge», og endte på fjerdeplass. Julen 2003 opptrådte hun på Frelsesarmeens julekonsert med «Det hev ei rose sprunge».

I september 2004 satte Bøksle opp musikkforestillingen Elverhøy i Ravnedalen i Kristiansand. Den trakk over 5 000 tilskuere og arrangementet ble senere gjentatt tre år på rad.

Sammen med Forsvarets Stabsmusikkorps opptrådde Bøksle i forestillingene under Norsk Militær Tattoo i mai 2008, en redigert versjon av forestillingene ble senere sendt på NRK1.[1]

Bøksle har levert vokal til temamusikken til videospillet Age of Conan: Hyborian Adventures, komponert av Knut Avenstroup Haugen i 2009. Denne musikken mottok en rekke priser, blant annet Hollywood Music Awards for beste spill-musikk. Samme år opptrådte hun også på Spellemannprisen 2009 med utdrag derfra, og i oktober var hun med i NRK-programmet Beat for beat.

I 2010 turnerte Bøksle i Kina med musikerne Markus Lillehaug Johnsen (gitar) og Stein Inge Brækhus (perkusjon) i regi av Rikskonsertene med 17 konserter på to uker. Lille julaften og 2. juledag 2010 hadde Bøksle en halv times julekonsert med Kringkastingsorkestret (KORK) på NRK1 med over 700 000 seere.

I 2011 deltok Bøksle i Melodi Grand Prix 2011 med melodien «Vardlokk». I den første delfinalen på Ørlandet 15. januar gikk hun direkte videre til finalen i Oslo Spektrum.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Roller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Offisielt program for Norsk Militær Tattoo 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]