Gullars

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gullars
Generell informasjon
SjangerEventyrserie, barneserie
Prod.landNorge
Sendeår1984–1990
Lengde20–30 min. (per episode)
SpråkNorsk
Sending
TV-kanalNRK
Eksterne lenker
IMDb
Gamle Bergen, hvor opptakene til Gullars ble gjort.

Gullars er en norsk Barne-TV-serie som gikk på NRK fra 1984 til 1990. Serien het Regnbuebyen til å begynne med, men endret navn til Gullars etter en tid. Hovedfiguren Gullars fremstilles av en hånddukke. Idé og regi var ved Ole Bjørn Kringstad.

Designet på Gullars er inspirert av en leke produsert i Korea av firmaet Knickerbocker. Figuren "Hang in there Howard" hadde ikke noe særlig suksess, så NRK fikk tillatelse til å bruke designet som Gullars. I serien viser Gullars et bilde av faren sin med en pipe i munnen, dette er bilde av denne leken. Gullars bruker pipen etter faren sin til å blåse såpebobler med, noe som trolig ble introdusert for å forklare hvorfor leken røkte pipe, da den gule varianten ble solgt som Gullars i Norge. Leken finnes i flere andre farger også.

Handling[rediger | rediger kilde]

Seriens handling var lagt til «Regnbuebyen», mer spesifikt i Gamle Bergen i Sandviken i Bergen, hvor den gule fuglen Gullars med et brak gikk gjennom taket og havnet i huset til Marianne. Der blir han boende i en fiolinkasse.

En hyppig gjest hos de to var «Indigo» – den poetiske og fargerike mannen som bodde i et bosspann like ved. Et fast segment i programserien var også barna i gaten, som i sine regnklær sang og danset til barnemelodier. Gullars kan sies å være kjent for sin særdeles masete væremåte, og tenker seg lite om før han gjør ting.

En av de mest kjente scenene fra Gullars var da Gullars bestemte seg for å stikke av, og for å vise Marianne at han hadde stukket av, la han fram eggeskall og en rømmeboks (= eg skal rømme).

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Laquote.svgIndigo, Indigo ta meg med
til en regnbue langt av sted.
Under en paraply vil vi fly
helt til en annen by.Raquote.svg

fra serien
  • Marianne – Marianne Persson
  • Indigo – Tor Gundersen [1]
  • Gullars – Geir Amundsen
  • Barn fra Mariannes musikkbarnehage
  • Fru Cypriansen – Wenche Kvamme

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Skuespilleren bak «Indigo» i Gullars er død». www.bt.no. Bergens Tidende. 11. juli 2018. Besøkt 9. mai 2021. «Tor Gundersen, kjent som Indigo i barne-tv-serien Gullars, døde fredag 6. juli, 88 år gammel.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]