Trondheim Symfoniorkester og Opera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Trondheim Symfoniorkester»)
Trondheim Symfoniorkester og Opera
UtmerkelserTrondheim kommunes kulturpris (1994)
Opphav (1909)
Nettstedhttps://www.tso.no/
Olavshallen, Trondheim Symfoniorkesters faste tilholdssted

Trondheim Symfoniorkester & Opera (TSO) er et profesjonelt norsk orkester, som holder til i Olavshallen i Trondheim.

Trondheim Symfoniorkester og Opera spiller årlig opp mot 100 konserter og startet i 2009 også arbeidet med å utvikle en profesjonell opera/musikkteateravdeling. I samarbeid med TrondheimSolistene har symfoniorkesteret utviklet en orkestermodell som gir tilgang til 90 musikere.

Han-Na Chang fra Sør-Korea, bosatt i New York, er sjefdirigent og kunstnerisk leder fra sesongen 2017/2018.

Fra og med sesongen 2017/2018 er Krzysztof Urbanski orkerestets æres-gjestedirigent.[trenger referanse]

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Trondheim Symfoniorkester og Opera er organisert som en stiftelse og mottar offentlig støtte fra stat, fylke og kommune. Styret har til sammen sju medlemmer; Kulturdepartementet har delegert oppnevning av fire representanter til Sør-Trøndelag fylke og Trondheim kommune oppnevner en representant med en vararepresentant. Det er to ansatterepresentanter.

Administrasjonen holder til i Olavskvartalet. Milian Myraunet er styrets leder. Anne Kathrine Slungård overtok som direktør etter Roar Leinan i 2020.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Trondheim Symfoniorkester holdt sin første konsert 10. desember 1909. Konserten fant sted i Frimurerlogen som var orkesterets faste tilholdssted helt til Olavshallen sto klar i 1989.

På scenen i Frimurerlogen i 1909 satt et orkester med 29 personer og bare 7 av disse hadde tittelen musiker. Blant personene på scenen fant man blant annet yrker som; arkitekt, konsul, løytnant, tannlege, grosserer, bryggerimester og andre yrkesgrupper langt fra musikkens domene. Konserten ble meget godt mottatt og samme kveld som den fant sted var det mange som tok til orde for å videreføre virksomheten.

Årene frem til andre verdenskrig var vanskelige, især var 1920-årene preget av problemer og liten aktivitet. I 1930-årene kom et oppsving. Tilgangen på habile musikere ble større og økonomiske tilskudd gjorde det mulig å lønne medlemmene, om enn ikke rikelig.

Under andre verdenskrig ble Frimurerlogen annektert og omgjort til Deutsches Haus og orkesteret ble henvist til byens kirker. Publikum strømmet til også i denne krisetiden, og da krigen tok slutt, var orkesteret parat til å feire frigjøringen med flere konserter. Frimurerlogen ble på nytt tatt i bruk til konsertvirksomhet.

1947 ble et begivenhetsrikt år for orkesteret. Dette året ble de første heltidsstillingene opprettet og det som ble kalt Trondheim Kammerorkester ble etablert. Med bevilgninger fra det offentlige, inkludert NRK, ble dette begynnelsen på orkesterets moderne historie.

I 1946 ble Olav Kielland dirigent og kunstnerisk leder, han ble avløst av Arvid Fladmoe som besatte posten til 1950. I 1950 ble Finn Audun Oftedal engasjert som dirigent og kunstnerisk leder, en stilling han hadde helt til 1981.

I 1953 ble musikkonkurransen Prinsesse Astrids musikkpris etablert med formål å gi unge norske musikere en pengepris og oppmerksomhet i starten av karrieren. Den første konkurransen ble vunnet av pianisten Kjell Bækkelund, den andre konkurransen ble arrangert i 1956 og ble vunnet av Arve Tellefsen.

Den økonomiske støtten til orkesteret ble etter hvert større og kvaliteten på orkesteret bedre. Et stort antall nasjonale og internasjonale solister og dirigenter gjestet orkesteret, flere med stjernestatus.

Både orkester og administrasjon ble gradvis utvidet.

I 1989 sto Olavshallen ferdig. TSO flyttet fra Frimurerlogen til den nye konsertsalen samme år med musikere og administrasjon.

Med den nye orkestermodellen og samarbeidet med TrondheimSolistene, som ble en realitet fra og med 2009, anså Trondheim Symfoniorkester og Opera seg som ferdig utbygget; et fullverdig symfoniorkester med 90 profesjonelle musikere.

Fra og med 2010 og frem til sin død i 2015 var Walter Weller orkesterets æresdirigent. I 2019 besøkte orkesteret Sør- Korea, i 2010 Kina og Polen, tidligere har TSO turnert i Tyskland, Østerrike, Spania og Tsjekkia.

Orkesteret er blitt nominert til Spellemannprisen tre ganger: til Spellemannprisen 1999 i klassen samtidsmusikk for Jon Øivind Ness: Dandy Garbage (med Cikada, Oslo Sinfonietta, Sverre Riise og Christian Eggen), til Spellemannprisen 2005 i klassen klassisk musikk for Thomas Tellefsen Complete Piano Concertos (med Einar Steen-Nøkleberg og Terje Mikkelsen) og til Spellemannprisen 2022 i klassen samtid for Jon Øivind Ness: Marmæle/Mørkgånga (med Marianne Baudouin Lie og Kai Grinde Myrann).[2]


Navneendring[rediger | rediger kilde]

I 2017/2018 ble orkesterets nye navn Trondheim Symfoniorkester og Opera tatt inn i orkesterets vedtekster og registrert i NSD Forvaltningsdatabasen. Det nye navnet ble valgt på grunn av endringer i orkesterets mandat og for å tydeliggjøre at opera nå var en viktig del av orkesterets virksomhet. Logoen og forkortelsen TSO ble beholdt.[3][4]

Trygghet i symfoni[rediger | rediger kilde]

Trygghet i symfoni er et forebyggende musikkprosjekt i Trondheim rettet mot de eldre og deres trygghet. Prosjektet var basert på en idé av politimannen Birger Andreas Myrstad. Det var et samarbeidsprosjekt mellom Sør-Trøndelag politidistrikt, Trondheim kommune, Trondheim symfoniorkester, og Pensjonistenes fellesorganisasjon Hornemansgården, og ble første gang gjennomført i januar 2009 med 1600 gjester. Trondheim symfoniorkester i Olavshallen spilte med fiolinisten Arve Tellefsen som dirigent, solist og konferansier.

Hvert år delte Trygghet i symfoni ut en trygghetspris bestående av et litografi av Håkon Bleken og diplom.

Siden oppstarten i 2009 har nærmere 10000 personer overvært forestillingene.[trenger referanse]

Voi Voi-festivalen er et forebyggende prosjekt, primært sett rettet mot eldre mennesker. Voi Voi-festivalen er en oppfølger til Trygghet i symfoni, som første gang ble avviklet i 2008 etter ide fra politimannen Birger Andreas Myrstad.

Nina Steen, kommunikasjonssjef i Trondheim Symfoniorkester, lanserte i anledning Trygghet i symfoni's 10-årsjubileum i 2018 ideen om en utvidelse av konseptet til festival.

Voi Voi-festivalen[rediger | rediger kilde]

Voi Voi-festivalen eies av Trondheim Symfoniorkester og drives i samarbeid med blant andre Trondheim kommune, herunder Kulturenheten, Brann- og redningstjenesten, Infosenteret for seniorer, samt Pensjonistenes fellesorganisasjon, Radisson Blu Royal Garden Hotel Trondheim og en «energigruppe» bestående av representanter for samarbeidspartnerne og engasjerte enkeltpersoner.

Voksne er den viktigste målgruppen. Her vektlegges samspill mellom fagfolk og seniorer, (Lære av hverandre) og ikke minst samspill mellom generasjoner; barn og barnebarn. Visjonen er å gi magiske opplevelser og påfyll i hverdagen av kultur, kunnskap, gastronomi og samvær.

Programmet ble første gang gjennomført 29. januar 2018 i form av foredrag kombinert med kulturinnslag på dagtid på Royal Garden Hotel. Dette ble etterfulgt av en festkonsert i regi av TSO, med Halvdan Sivertsen som gjest, i Olavshallen om kvelden.

Dirigenter og kunstnerisk ledere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Slungård ny direktør for TSO. nrk.no. Besøkt 26. november 2019
  2. ^ «Karpe nominert til syv Spellemenn – med nykommerne Undergrunn hakk i hæl». dagsavisen.no. 3. mars 2023. Besøkt 25. mars 2023. 
  3. ^ «Trondheim Symfoniorkester og Opera - Endringshistorie - Forvaltningsdatabasen - NSD». www.nsd.no. Besøkt 10. juli 2021. 
  4. ^ Fagernes, Anne Berit (31. mai 2017). «TSO vil endre navnet». adressa.no. Besøkt 10. juli 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]