Trondheim Symfoniorkester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olavshallen, Trondheim Symfoniorkesters faste tilholdssted

Trondheim Symfoniorkester & Opera (TSO) er et profesjonelt norsk orkester, som holder til i Olavshallen i Trondheim.

Trondheim Symfoniorkester & Opera spiller årlig opp mot 100 konserter og startet i 2009 også arbeidet med å utvikle en profesjonell opera/musikkteateravdeling. I samarbeid med TrondheimSolistene har symfoniorkesteret utviklet en orkestermodell som gir tilgang til 90 musikere.

Han-Na Chang fra Sør-Korea, bosatt i New York, er ny sjefdirigent og kunstnerisk leder fra sesongen 2017/2018.

Fra og med sesongen 2017/2018 er Krzysztof Urbanski orkerestets æres-gjestedirigent.[trenger referanse]

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Trondheim Symfoniorkester & Opera er organisert som en stiftelse og mottar offentlig støtte fra stat, fylke og kommune. Styret har til sammen sju medlemmer; Kulturdepartementet har delegert oppnevning av fire representanter til Sør-Trøndelag fylke og Trondheim kommune oppnevner en representant med en vararepresentant. Det er to ansatterepresentanter. Administrasjonen holder til i Olavskvartalet. Roar Leinan er orkestrets direktør, Milian Myraunet er styrets leder.

Historie[rediger | rediger kilde]

Trondheim Symfoniorkester holdt sin første konsert 10. desember 1909. Konserten fant sted i Frimurerlogen som var orkesterets faste tilholdssted helt til Olavshallen sto klar i 1989.

På scenen i Frimurerlogen i 1909 satt et orkester med 29 personer og bare 7 av disse hadde tittelen musiker. Blant personene på scenen fant man blant annet yrker som; arkitekt, konsul, løytnant, tannlege, grosserer, bryggerimester og andre yrkesgrupper langt fra musikkens domene. Konserten ble meget godt mottatt og samme kveld som den fant sted var det mange som tok til orde for å videreføre virksomheten.

Årene fram til andre verdenskrig var vanskelige, især var 1920-årene preget av problemer og liten aktivitet. På 1930-tallet kom et oppsving. Tilgangen på habile musikere ble større og økonomiske tilskudd gjorde det mulig å lønne medlemmene, om enn ikke rikelig.

Under andre verdenskrig ble Frimurerlogen annektert og omgjort til Deutsches Haus og orkesteret ble henvist til byens kirker. Publikum strømmet til også i denne krisetiden, og da krigen tok slutt, var orkesteret parat til å feire frigjøringen med flere konserter. Frimurerlogen ble på nytt tatt i bruk til konsertvirksomhet.

1947 ble et begivenhetsrikt år for orkesteret. Dette året ble de første heltidsstillingene opprettet og det som ble kalt Trondheim Kammerorkester ble etablert. Med bevilgninger fra det offentlige, inkludert NRK, ble dette begynnelsen på orkesterets moderne historie.

I 1946 ble Olav Kielland dirigent og kunstnerisk leder, han ble avløst av Arvid Fladmoe som besatte posten til 1950. I 1950 ble Finn Audun Oftedal engasjert som dirigent og kunstnerisk leder, en stilling han hadde helt til 1981.

I 1953 ble musikkonkurransen Prinsesse Astrids musikkpris etablert med formål å gi unge norske musikere en pengepris og oppmerksomhet i starten av karrieren. Den første konkurransen ble vunnet av pianisten Kjell Bækkelund, den andre konkurransen ble arrangert i 1956 og ble vunnet av Arve Tellefsen.

Den økonomiske støtten til orkesteret ble etter hvert større og kvaliteten på orkesteret bedre. Et stort antall nasjonale og internasjonale solister og dirigenter gjestet orkesteret, flere med stjernestatus. Både orkester og administrasjon ble gradvis utvidet.

I 1989 sto Olavshallen ferdig. TSO flyttet fra Frimurerlogen til den nye konsertsalen samme år med musikere og administrasjon.

Med den nye orkestermodellen og samarbeidet med TrondheimSolistene, som ble en realitet fra og med 2009, anså Trondheim Symfoniorkester & Opera seg som ferdig utbygget; et fullverdig symfoniorkester med 90 profesjonelle musikere.

Fra og med 2010 og frem til sin død i 2015 var Walter Weller orkesterets æresdirigent. I 2010 besøkte orkesteret Kina og Polen, tidligere har TSO turnert i Tyskland, Østerrike, Spania og Tsjekkia.

Dirigenter og kunstnerisk ledere[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 63°25′59,732″N 10°24′13,662″Ø