Det Norske Kammerorkester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det Norske Kammerorkester
Orkesteret i Gamle Logen i Oslo, 2003.
Foto: Lennart Perlenhem
Utmerkelser
8 oppføringer
Griegprisen (1983)
Årets spellemann (1988)[1]
Spellemannprisen i klassisk musikk/samtidsmusikk (1988)[1]
Spellemannprisen i orkester- og kormusikk (1992) (sammen med: Truls Mørk, Iona Brown)[1]
Spellemannprisen i orkester- og kormusikk (1996) (sammen med: Iona Brown)[1]
Spellemannprisen i samtidsmusikk (1999) (sammen med: Oslo-Filharmonien, Oslo Sinfonietta)[1]
Spellemannprisen i klassisk musikk (2000) (sammen med: Leif Ove Andsnes)[1]
Spellemannprisen i samtidsmusikk (2023)[1]
Opphav (1977)
Nettstedhttp://www.detnorskekammerorkester.no

Det Norske Kammerorkester (DNK) er et kammerorkester i Oslo som ble startet i 1977. Orkesteret ble stiftet av fiolinisten Bjarne Fiskum som fikk idéen etter et sommerkurs for unge stryketalenter sommeren 1975. Siden starten har orkesteret spilt inn et 20-talls album og vært på en rekke turnéer i Norge, Europa, Asia og USA. Orkesteret har siden 1995 arrangert Oslo Vinternattsfestival hvert år. Med totalt syv Spellemannpriser, inkludert Årets spellemann for 1988, er orkesteret en av de mestvinnende artistene uavhengig av sjanger.

Våren 2020 endret DNK musikerprofil, da de introduserte et fast musikerkollektiv bestående av 21 strykere.[2][3] Tidligere hadde også andre instrumentgrupper vært en del av orkesteret, som treblåsere og slagverk.[4]

Fra 2021 er den finske fiolinsten Pekka Kuusisto musikalsk leder for DNK.[5]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Terje Tønnesen var kunstnerisk leder i orkesteret fra etableringen. Iona Brown var kunstnerisk leder for orkesteret fra 1981 til 2001, en posisjon hun delte med Tønnesen. Siden 2002 var i tillegg Leif Ove Andsnes orkesterets første gjesteleder. Fra 2009 var fiolinisten Isabelle van Keulen knyttet til orkestret som kunstnerisk leder sidestilt med Terje Tønnesen.

Det Norske Kammerorkester var et prosjektorkester der medlemmene i orkesteret varierer fra prosjekt til prosjekt. Orkesteret hadde som mål å samle de beste musikerne i Norge til hvert prosjekt, og hentet musikere fra flere av de norske orkestrene med hovedvekt på musikere fra Oslo-Filharmonien, samt utstrakt bruk av frilansmusikere. Orkesteret forsøkte også å hente hjem norske musikere som jobber i utlandet til flere av sine prosjekter. Det var likevel alltid en kjerne av medlemmer som er med på å holde kontinuiteten i orkesteret.

Orkesteret produserer 30 – 40 konserter årlig og har en egen serie i Oslo. I tillegg reiser orkesteret på egne turneer i Norge, samt besøker en rekke festivaler over hele landet. Orkesteret har ingen fast konsertarena, men spiller sine konserter i Oslo både i Den Norske Opera & Ballett, Oslo Konserthus, Gamle Logen og i en rekke kirker. Orkesteret fikk tidlig Universitetets Aula som hovedarena, og etter et opphold mens Aulaen var under restaurering fortsatte de i 2011 å spille flere av sine konserter der.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Orkesteret er finansiert gjennom tilskudd fra den norske stat, samt Oslo kommune. Offentlig støtte utgjør ca. 50% av finansieringen. Øvrige inntekter kommer fra billettsalg, salg av konserter, samt sponsorinntekter.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g «Spellemannprisens arkiv»[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «DNK Musikerkollektiv». kammerorkesteret (norsk). Besøkt 10. april 2021. «Det Norske Kammerorkesters nye musikerkollektiv består av 21 fremragende strykere, de aller fleste av dem frilansmusikere med karriere både nasjonalt og internasjonalt. Orkesteret bygges rundt disse dedikerte musikerne som har forpliktet seg til å prioritere Kammerorkesteret som sin viktigste kunstneriske aktivitet videre fremover.» 
  3. ^ «Kammerorkesterets nye musikerkollektiv». kammerorkesteret (norsk). Det Norske Kammerorkester. 10. mars 2020. Besøkt 10. april 2021. 
  4. ^ «Vårlek - Trio fra Det Norske Kammerorkester». Hallingbillett - Vårlek - Trio fra Det Norske Kammerorkester (engelsk). 2016. Arkivert fra originalen 10. april 2021. Besøkt 10. april 2021. «Det Norske Kammerorkester inviterer til vårkonsert på Gol kulturskule. Cecilie Hesselberg Løken spiller fløyte, Audun André Sandvik cello og Eirik Raude slagverk. Alle er utøvere i toppklasse og har spilt med de store orkestrene. Denne kvelden blir det spennende ny musikk både i ensemble og solistisk.» 
  5. ^ «Møt Pekka Kuusisto, ny kunstnerisk leder hos Det Norske Kammerorkester • ballade.no». ballade.no. 12. mars 2020. Besøkt 10. april 2021. 
  6. ^ «Årets Spellemann: Undergrunn». nrk.no. 4. april 2024. Besøkt 8. april 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]