Nikolaj J. Ivanov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Nikolaj Ivanov

Nikolaj Judovitsj Ivanov (Николай Иудович Иванов, født 3. august 1851, død 27. januar 1919 i Odessa) var en russisk militær og kontrarevolusjonær.

Ivanov ble offiser ved artilleriet i 1869, deltok som kaptein i den russisk-tyrkiske krig 1877-78, ble oberst i 1884, var artillerikommandant i Kronstadt 1890-99, ble generalløytnant i 1901 og deltok som sjef for 3. sibirskr armékorps i den russisk-japanske krig 1904-05. Etter krigens slutt blev han blant annet kommandant i Kronstadt og i 1908 sjef for militærdistriktet Kiev samt general.

Ved første verdenskrigs utbrudd i august 1914 fikk han kommandoen sødvestre armégruppe, som han til å begynne med stort sett med fremgang ledet i operasjonene i Galizia og det sørlige Polen. Han vant slaget ved Lemberg over Østerrike. I slutten av mars 1916 ble han entlediget fra kommandoposten, ble representant i riksrådet og utnevnt til rådgivende generaladjutant hos keiseren, som da var blitt øverstkommanderende. Han synes imidlertid ikke å hatt noen nevneverdig betydning som dette.

Ved den russiske revolusjons utbrudd i mars 1917 ble han (den 12.) utnevnt av keiseren til diktator i Tsarskoje Selo og Sankt Petersburg, og ble sendt med en pålitelig bataljon (St. Georgsordenens bataljon) fra hovedkvarteret i Mogilev til hovedstaden for å slå ned revolusjonen der. Troppetoget ble imidlertid stanset (den 14.) i Tsarskoje Selo av bymyndighetene og av utsendinger fra Sankt Petersburg, som overtalte Ivanov til å vende om for ikke å utløse uroligheter blant den delvis for revolusjonen vunne bybefolkningen og unnvike strider med den upålitelige garnisonens tropper som omringet jernbanestasjonen. At forsøket på å gjenopprette lovlig ro og orden på denne måten slo feil, ble ansett å skyldes at den utsendte troppestyrken var alt for svak, og at Ivanov manglet energi og kraft.

Han kjempet senere under borgerkrigen i den hvite armé mot bolsjevikene og døde av tyfus i 1919.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Rotem Kowner: Historical Dictionary of the Russo-Japanese War. ISBN 0-8108-4927-5: The Scarecrow Press, 2006.
  • Out of My Past: The Memoirs of Count Kokovtsov. Edited by H.H. Fisher and translated by Laura Matveev; Stanford University Press, 1935.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]