Marlee Matlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Marlee Matlin
MarleeMatlinMay09crop.JPG
Matlin mottar en stjerne på Hollywood Walk of Fame i mai 2009
FødtMarlee Beth Matlin
24. august 1965 (54 år)
Morton Grove
Ektefelle Kevin Grandalski (1993)
Partner(e) William Hurt
Barn 4
Beskjeftigelse Skuespillerinne, produsent
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Æresdoktor (1987), Oscar for beste kvinnelige hovedrolle
Aktive år1986–d.d.
Nettstedwww.marleematlinsite.com
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Marlee Beth Matlin (født 24. august 1965 i Morton Grove i Illinois) er en døv amerikansk skuespiller som vant en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle i filmen Kjærligheten trenger ingen ord (Children of a Lesser God). Film- og tv-roller har ført til en Golden Globe, i tillegg til to nominasjoner.[1] Hun har også blitt nominert til fire Emmy-priser.[2]

Matlin ble født i Morton Grove i Illinois. Familien er jødisk med russisk bakgrunn. 18 måneder gammel mistet hun 80% av hørselen i det venstre øre samtidig som hun ble helt døv i det høyre øre.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Matlin debuterte på scenen syv år gammel, som Dorothy i Trollmannen fra Oz. Hun ble senere oppdaget av Henry Winkler, noe som førte til hennes filmdebut i Kjærligheten trenger ingen ord.

Hun har hatt gjesteroller i tv-serier som Akutten, Frustrerte fruer, CSI: NY, Seinfeld, My Name is Earl og Law & Order: Special Victims Unit. Hun spilte også i flere av episodene av Presidenten, som Joey Lucas. Fra 2007 til 2009 spilte hun Jodi Lerner i The L Word. I 2011 fikk hun rollen som Melody Bledsoe i tv-serien Switched at Birth.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

skuespillerstubbDenne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.