Jessica Tandy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jessica Tandy
Jessica Tandy and Hume Cronyn.jpg
Tandy og Hume Cronyn på Emmy-utdelingen i 1988.
Født Jessie Alice Tandy
7. juni 1909
Hackney, London, England
Død 11. september 1994 (85 år)
Easton, Connecticut, USA
Ektefelle
Barn
  • Susan Hawkins
  • Tandy Cronyn
  • Christopher Cronyn
Yrke Skuespillerinne
Nasjonalitet Storbritannia, USA
Utmerkelser National Medal of Arts, Oscar for beste kvinnelige hovedrolle
Aktive år 1926–1994
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Jessie Alice «Jessica» Tandy (født 7. juni 1909, død 11. september 1994) var en engelsk-amerikansk skuespiller. Hun vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for filmen På tur med Miss Daisy (1989) da hun var 80 år gammel.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Tandy dukket opp på teater i London i en alder av 16 år da hun spilte mot Laurence Olivier i en oppsetning av Kong Henrik V. Hun har også vært med i en lang rekke britiske filmer. Tandy hadde sin amerikanske filmdebut i Det syvende kors (1944). Hun har også spilt i Dommens dal (1945), Grønne år (1946) og Dragonwyck (1946). Tandy ble nominert til en Tony Award for rollen som Blanche Dubois i den opprinnelige Broadway-produksjonen av En sporvogn til Begjær i 1948. Hun hadde en birolle i Alfred Hitchcocks film, Fuglene (1963), og en Tony Award-vinnende opptreden i The Gin Game. Hun ble den eldste skuespiller som ble tildelt Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Daisy Werthan i På tur med Miss Daisy (1989), som hun også vant BAFTA og Golden Globe for. Tandy har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Da Tandys ekteskap med Jack Hawkins tok slutt, flyttet hun til New York. Der møtte hun skuespilleren Hume Cronyn fra Canada. Han ble hennes andre ektemann, og de opptrådde flere ganger sammen på teater og TV. Paret fikk to barn sammen. Tandy ble amerikansk statsborger i 1952. Hun ble diagnostisert med eggstokkreft i 1990, men fortsatte å jobbe inntil kort tid før sin død. Tandy døde 11. september 1994, i sitt hjem i Easton i Connecticut.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

skuespillerstubbDenne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.