Joan Fontaine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joan Fontaine
Joan Fontaine 1943.jpg
Joan Fontaine i 1943.
FødtJoan de Beauvoir de Havilland
22. oktober 1917
Tokyo
Død15. desember 2013 (96 år)
Carmel-by-the-Sea[1]
Ektefelle
Far Walter Augustus de Havilland
Mor Lillian Fontaine
Søsken Olivia de Havilland
Barn 2
Utdannet ved American School in Japan
Beskjeftigelse Skuespillerinne
Nasjonalitet Storbritannia, USA (1943–)
Utmerkelser Oscar for beste kvinnelige hovedrolle
Aktive år1935–1994
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Joan de Beauvoir de Havilland[2] (født 22. oktober 1917 i Tokyo i Japan, død 15. desember 2013 i Carmel Highlands i California i USA), bedre kjent som Joan Fontaine, var en britisk-amerikansk skuespiller som vant en Oscar for rollen som Lina McLaidlaw Aysgarth i Alfred Hitchcocks Mistanke (1941). Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Fontaine var søster til skuespilleren Olivia de Havilland.[3]

Joan Fontaine hadde dobbelt statsborgerskap. Hun var britisk av opphav og fødselsrett (begge foreldre var briter) og fikk amerikansk statsborgerskap i april 1943.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Joan Fontaine, hvis foreldre var briter, kom til USA som barn[3]. Faren var en britisk patentadvokat og moren en tidligere skuespillerinne.

I begynnelsen av sin karriere kom hun i skyggen av sin eldre søster Olivia. Fontaine spilte en del på scenen under navnet Joan Burfield.

Filmskuespillerinne[rediger | rediger kilde]

Hun spilte i sin første film i 1935 under navnet Joan Burfield. Som Joan Fontaine spilte hun fra 1937. Først i begynnelsen av 1940-tallet tok hennes karriere skikkelig fart, etter at hun hadde medvirket i to Alfred Hitchcock-filmer.[3]

Under innspillingen av filmen Rebecca var Hitchcock og mange andre i produksjonen ekle mot henne, dette for å skremme henne og gjøre henne nervøs. Hitchcock ville ha Fontaine on the edge of a nervous breakdown, altså på grensen til et nervesammenbrudd, og syntes at det var best å få henne dit på ordentlig. Fontaine spilte mot Laurence Olivier som ikke likte henne noe særlig og også behandlet henne dårlig. Fontaine hadde fått rollen som Mrs. de Winter i stedet for Vivien Leigh, Laurence Oliviers hustru.

Fontaine fikk en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sitt spill i Mistanke i 1941.[3]

Fontaine var gift fire ganger. Hun hadse allsidige interesser og hadde blant annet pilotlisens.[3] Hun likte også ballongreiser og havsfiske.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]