Joan Fontaine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joan Fontaine
Joan Fontaine 1943.jpg
Joan Fontaine i 1943.
FødtJoan de Beauvoir de Havilland
22. oktober 1917
Tokyo, Japan
Død15. desember 2013 (96 år)
Carmel Highlands, California, USA
Ektefelle
Far Walter Augustus de Havilland
Mor Lillian Fontaine
Søsken Olivia de Havilland
Barn 2
Utdannet ved American School in Japan
Beskjeftigelse Skuespillerinne
Nasjonalitet Storbritannia, USA (1943–)
Utmerkelse Oscar for beste kvinnelige hovedrolle
Aktive år1935–1994
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Joan de Beauvoir de Havilland[1] (født 22. oktober 1917 i Tokyo i Japan, død 15. desember 2013 i Carmel Highlands i California i USA), bedre kjent som Joan Fontaine, var en britisk-amerikansk skuespiller som vant en Oscar for rollen som Lina McLaidlaw Aysgarth i Alfred Hitchcocks Mistanke (1941). Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Fontaine var søster til skuespilleren Olivia de Havilland.[2]

Joan Fontaine hadde dobbelt statsborgerskap. Hun var britisk av opphav og fødselsrett (begge foreldre var briter) og fikk amerikansk statsborgerskap i april 1943.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Joan Fontaine, hvis foreldre var briter, kom til USA som barn[2]. Faren var en britisk patentadvokat og moren en tidligere skuespillerinne.

I begynnelsen av sin karriere kom hun i skyggen av sin eldre søster Olivia. Fontaine spilte en del på scenen under navnet Joan Burfield.

Filmskuespillerinne[rediger | rediger kilde]

Hun spilte i sin første film i 1935 under navnet Joan Burfield. Som Joan Fontaine spilte hun fra 1937. Først i begynnelsen av 1940-tallet tok hennes karriere skikkelig fart, etter at hun hadde medvirket i to Alfred Hitchcock-filmer.[2]

Under innspillingen av filmen Rebecca var Hitchcock og mange andre i produksjonen ekle mot henne, dette for å skremme henne og gjøre henne nervøs. Hitchcock ville ha Fontaine on the edge of a nervous breakdown, altså på grensen til et nervesammenbrudd, og syntes at det var best å få henne dit på ordentlig. Fontaine spilte mot Laurence Olivier som ikke likte henne noe særlig og også behandlet henne dårlig. Fontaine hadde fått rollen som Mrs. de Winter i stedet for Vivien Leigh, Laurence Oliviers hustru.

Fontaine fikk en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sitt spill i Mistanke i 1941.[2]

Fontaine var gift fire ganger. Hun hadse allsidige interesser og hadde blant annet pilotlisens.[2] Hun likte også ballongreiser og havsfiske.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]