Downton Abbey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Downton Abbey
Highclere Castle
Generell informasjon
SjangerHistorisk drama
Prod.landBritisk
Sendeår2010
Sesonger6
Episoder52
Lengde50-70 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeHugh Bonneville
Jessica Brown Findlay (sesong 1–3)
Laura Carmichael
Jim Carter
Brendan Coyle
Michelle Dockery
Kevin Doyle
Siobhan Finneran (sesong 1–3)
Joanne Froggatt
Thomas Howes (sesong 1–2)
Lily James (sesong 3–d.d.)
Rob James-Collier
Allen Leech
Rose Leslie (sesong 1)
Phyllis Logan
Elizabeth McGovern
Sophie McShera
Matt Milne (sesong 3–4)
Lesley Nicol
Amy Nuttall (sesong 2–3)
David Robbbr />Maggie Smith
Ed Speleers (sesong 3–d.d.)
Dan Stevens (sesong 1–3)
Cara Theobold (sesong 3–d.d.)
Penelope Wilton
Bak kamera
Skaper(e)Julian Fellowes
ProdusentLiz Trubridge
Nigel Marchant
ManusJulian Fellowes
Shelagh Stephenson
Tina Pepler
RegiBrian Percival
Ben Bolt
Brian Kelly
Andy Goddard
James Strong
Ashley Pearce
TittelmusikkJohn Lunn
MusikkJohn Lunn
FotoDavid Raedeker
Prod.selskapCarnival Films, Masterpiece
Sending
Periode26. sept. 201025. des. 2015
TV-kanalITV
Teknisk informasjon
Bildeformat1080i (HDTV)
Sideforhold16:9
LydformatStereofoni
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside
Highclere Castle er brukt til innspillingen av Downton Abbey.

Downton Abbey er en britisk dramaserie som gikk på ITV fra 2010 til 2015. Serien følger livene til den aristokratiske Crawley-familien og dens tjenere. Handlingen utspiller seg mellom de siste par årene før første verdenskrig frem til midten av 1920-tallet. Serien ble skapt og hovedsakelig skrevet av den Oscar-vinnende forfatteren Julian Fellowes.

Serien oppnådde stor popularitet og ble vist i 100 land.[1]

Om serien[rediger | rediger kilde]

Handlingen i serien er lagt til fiktive Downton Abbey, jarlen av Granthams herregård. Første sesong foregår fra begynnelsen av kong George Vs regjeringstid, to år før første verdenskrig, og frem til juli/august 1914. Serien følger livene til den aristokratiske Crawley-familien og dens tjenere.

Highclere Castle i Hampshire ble brukt som Downton Abbey, og tjenernes stuer ble bygd og filmet i Ealing Studios. Landsbyen Bampton i Oxfordshire ble anvendt til utendørsscenene (St. Mary's Church og landsbybiblioteket). Den første serien anslås å ha kostet 1 million britiske pund i timen å filme, noe som gjør den til Storbritannias dyreste TV-serie. Den er også det mest populære britiske periodedramaet siden Gjensyn med Brideshead med mer enn 10 millioner seere. Blant skuespillerne finner vi Maggie Smith, Hugh Bonneville samt Elizabeth McGovern.

Lokalitet[rediger | rediger kilde]

For både utendørs- og mange innendørsopptak ble Highclere Castle i Hampshire brukt. Interiørscener fra kjøkkenet, tjenernes værelser og flere av de øvre soveværelsene ble bygget og filmet i Ealing Studios i London. Landsbyen Bampton i Oxfordshire ble brukt for å filme det meste utendørs. St Marys kirke og bibliotek fungerte som inngangen til sykehuset. Scener fra skyttergravene under første verdenskrig i Frankrike ble filmet i landlige Suffolk nær landsbyen av Akenham som ble spesialdesignet for krigsscener.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Første sesong Downton Abbey hadde premiere på ITV i Storbritannia 26. september 2010, mens sesongavslutningen ble vist 7. november 2010. Seriens første sesong ble vist på NRK1 søndagene 2. januar, 9. januar, 16. januar og 23. januar 2011 som dobbeltepisoder. Handlingen i denne sesongen foregår mellom 1912 og 1914, og fordeler seg på sju episoder.

# Avsnittsnavn Første sendingsdato i Storbritannia Regissør Manusforfatter
Sesong 1
1 1. episode 26. september 2010 Brian Percival Julian Fellowes
Handlingen er lagt til april 1912. Lord Granthams fetter, James Crawley (som er Lord Granthams arving) og dennes sønn, Patrick, omkommer begge i RMS «Titanic»-ulykken. Uten mannlig arving, hvem er den neste arvingen til Granthams formue? Bates blir ansatt av Grantham.
2 2. episode 3. oktober 2010 Ben Bolt Julian Fellowes
Foregår sommeren 1912. Matthew Crawley, en ung advokat og ny arving, kommer til Downton Abbey sammen med sin mor, Isobel. De, familien Crawley og tjenerskapet får problemer med ulikheter i klasse og kultur.
3 3. episode 10. oktober 2010 Ben Bolt Julian Fellowes
Foregår vinteren 1912-1913. Lady Mary forføres av en vakker tyrkisk diplomat som samme natt dør i hennes seng. For å unngå skandale hjelper Lady Grantham og en tjenestepike Mary med å flytte liket tilbake til hans soverom. I mellomtiden fører Bates' forsøk på å gjøre sin halting mindre tydelig nesten til en tragedie.
4 4. episode 17. oktober 2010 Brian Kelly Julian Fellowes, Shelagh Stephenson
Foregår mai 1913. Et omreisende tivoli ankommer til nabolandsbyen, og der gjenforenes Mrs Hughes med en tidligere frier, som søker å vinne henne på nytt. Moisley får en allergisk reaksjon, noe som fører til en debatt mellom Violet og Isobel. Carson er redd for at det er en tyv på Downton. Lady Sybil fortsetter sin flørt med feminisme med hjelp fra den nye sjåføren.
5 5. episode 24. oktober 2010 Brian Kelly Julian Fellowes
Foregår sommeren 1913. Bates oppdager at Thomas stjeler vin fra kjelleren. Redd for at han skal bli avslørt prøver Thomas å ramme Bates ved å stjele en snusdåse fra Lord Granthams samling og gjemme den på Bates' rom, men hans planer forpurres. I mellomtiden går ryktene om Lady Mary og den tyrkiske diplomaten. Daisy finner det stadig mer vanskelig å være stille om det hun så, og etter påtrykk fra Miss O'Brien forteller hun historien til Lady Edith. Episoden ender med at Edith skriver et brev til den tyrkiske ambassadøren. Bates og Anna snakker ut om de sterke følelsene de har for hverandre.
6 6. episode 31. oktober 2010 Brian Percival Julian Fellowes, Tina Pepler
Foregår i mai 1914. Lady Sybils interesse for politikk og kvinners rettigheter får næring av det kommende valget og er årsak til stor uenighet mellom henne og Lord Grantham. I mellomtiden, antagelig som et resultat av Lady Ediths brev, øker ryktene om Lady Mary og den tyrkiske diplomaten og når til slutt Carson og enkefru Crawley. Edith får en beundrer i Sir Anthony Strallan. Miss O'Brien og Thomas fortsetter å smi renker for å få Bates sparket, noe som fører til en overraskende åpenbaring for sistnevnte. Sibyl blir skadd i et politisk møte som oppløses i kaos, men Matthew, som tilfeldigvis er i nærheten, redder henne. Matthew frir til Mary, som innser at hun elsker ham, men ikke føler at hun kan si ja uten å fortelle ham om sin hemmelighet.
7 7. episode 7. november 2010 Brian Percival Julian Fellowes
Foregår i juli og august 1914. Cora oppdager at hun er gravid, noe som får Mary til å lure på hvordan hun skal svare på Matthews frieri, siden hans situasjon vil forandre seg fullstendig hvis det viser seg at barnet er en gutt. O'Brien blir sint når hun begynner å tro (feilaktig) at Cora skal erstatte henne og arrangerer en ulykke i badet for sin frue. Dette gjør at Cora mister barnet, som viser seg å være en gutt. Lord Grantham sender Mrs Pathmore til London for at hun skal bli operert for grå stær. Anna drar sammen med henne og blir fortalt av Bates' mor at han tok på seg skylden for sin kones tyverier. Gwen sikrer seg en stilling som sekretær, og Thomas sier opp. Sir Antony forteller Edith at han på det snart forestående hageselskapet vil fri til henne. Mary forpurrer imidlertid disse planene for å hevne seg på Edith, som har fortalt om Marys affære med den tyrkiske diplomaten. Etter at moren har mistet barnet, er Mary klar for å gifte seg med Matthew, men han forteller henne at han ikke er sikker på hennes motiver og sier han vil forlate Downton. Lord Grantham annonserer at Storbritannia er i krig med Tyskland. Den første verdenskrig er brutt ut.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Andre sesong av serien hadde premiere i Storbritannia 18. september 2011, mens siste episode ble vist 6. november 2011. I tillegg ble det sendt en «julespesial» 25. desember 2011. Første episode i andre sesong ble vist på NRK søndag 30. oktober 2011 mens resten av sesongen ble vist som dobbeltepisoder de påfølgende søndagene. Julespesialen ble vist 2. juledag (26. desember). Handlingen i denne sesongen foregår mellom 1916 og 1920, og fordeler seg på åtte episoder samt julespesialen.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Tredje sesong av serien hadde premiere i Storbritannia 16. september 2012, mens siste episode ble vist 4. november 2012. Igjen ble det sendt en julespesial 25. desember 2012. På NRK ble de tre første episodene av tredje sesong sendt søndager fra 30. september til 14. oktober 2012, mens de fem siste episodene ble vist søndager fra 28. oktober til 28. november 2012. «Julespesialen» ble også dette året vist 2. juledag. Handlingen i denne sesongen foregår i 1920 og 1921, og fordeler seg på åtte episoder samt julespesialen.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Fjerde sesong av serien hadde premiere i Storbritannia 22. september 2013,[2] mens siste episode ble vist 10. november 2013. Også fjerde sesong inneholdt en julespesial, som ble sendt 25. desember 2013. I Norge ble sesongen sendt på NRK fra 27. oktober[2] til 15. desember 2013, mens julespesialen igjen ble sendt 2. juledag. Handlingen i denne sesongen foregår i 1922 og 1923, og fordeler seg på åtte episoder samt julespesialen.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

Femte sesong av serien hadde premiere i Storbritannia 21. september 2014,[3] mens siste episode ble vist 9. november 2014.[4] I likhet med de øvrige sesongene inneholdt femte sesong en julespesial, som ble sendt 1. juledag (25. desember 2014). I Norge ble sesongen sendt på NRK fra 28. september til 23. november samme år,[5][6] mens julespesialen også i 2014 ble sendt 2. juledag (26. desember 2014).[7] Sesongen vil bli vist i USA fra 4. januar 2015.[8] Handlingen i denne sesongen foregår i 1924, og fordeler seg på åtte episoder samt julespesialen.

Sesong 6[rediger | rediger kilde]

Sjette sesong hadde åtte episoder og i tillegg en julespesial. Sesongen ble sendt på ITV 20. september 2015 – 8. november 2015, og avsluttet med en juleepisode 25. desember 2015. I Norge ble sesongen vist på NRK fra september til desember 2015.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «– Jeg kommer til å være et følelsesmessig vrak når «Downton Abbey» avsluttes». NRK.no. 26. september 2014. Besøkt 28. oktober 2014. 
  2. ^ a b «Slik takler Mary livet som mor og enke». NRK.no. 19. september 2013. Besøkt 28. oktober 2014. 
  3. ^ «UK Premiere Date Information – Downton Abbey». GeekTown. Arkivert fra originalen 23. november 2020. Besøkt 28. oktober 2014. 
  4. ^ «ITV commissions a sixth series of Downton Abbey». itv.com. 6. november 2014. Besøkt 7. november 2014. 
  5. ^ «Downton Abbey, sesong 5 (1:9)». NRK.no. 26. september 2014. Besøkt 28. oktober 2014. 
  6. ^ «Downton Abbey 8:9». NRK.no. Besøkt 21. desember 2014. 
  7. ^ «Downton Abbey: julespesial 9:9». NRK.no. Besøkt 21. desember 2014. 
  8. ^ «Downton Abbey’s Season-Five Premiere to Feature Surprising Stunt». Vanity Fair. 20. august 2014. Besøkt 28. oktober 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]