Hopp til innhold

Statens fastighetsverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skilt som Statens fastighetsverk setter opp på bygninger det forvalter

Statens fastighetsverk (SFV) er en svensk statlig forvaltningsmyndighet, underlagt Finansdepartementet og dets oppgave er forvaltning av en viss del av den svenske stats faste eiendom.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Statens fastighetsverk ble dannet i 1993 etter det statlige Byggnadsstyrelsen ble delt opp i flere mindre enheter, blant de Akademiska hus, Vasakronan og SFV. Enheten overtok da ansvaret for statlig eiendom som ble ansett som særlig kulturhistorisk verdifull eller som av andre grunner trengte spesiell forvaltning.

Verkets historiske røtter kan trekkes tilbake til 1500-tallet og kongemaktens økende antall eiendommer under denne tiden, blant annet som en følge av reformasjonen og kong Gustav Vasas politikk for å styrke sentralmakten. SFV har for eksempel Vadstena kloster og restene av klosteret i Roma. Spor etter reduksjoner finnes, Biskops-Arnö er Sveriges siste statseide reduksjonsgods. Verket har også bygninger eldre enn 1500-tallet, som middelalderborgen Nyköpingshus og Roggeborgen.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

SFV forvalter over 1 800 eiendommer, deriblant et stort antall slott, museer, teaterbygninger, historiske forsvarsverk, kongsgårder, regjeringsbygg, ambassader og parker for den svenske stat. Store områder, både skog og jordbruksområder forvaltes av verket, totalt 6,5 millioner hektar som tilsvarer om lag 1/7 av Sveriges flateinnhold. En stor del av dette er såkalt fjellnær skog, en skogstype som anses å ha spesielt beskyttelsesbehov.

Noen kjente svenskers hjem inngår også i verkets eiendommer, som Linnés Hammarby og et antall ruiner og monumenter av kulturhistorisk betydning. To områder på UNESCOs verdensarvliste forvaltes nesten helt av SFV, orlogsbyen Karlskrona og Drottningholm slott, mens ytterligere seks verdensarvsteder er delvis forvaltet av Statens fastighetsverk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]