Hopp til innhold

Piercing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jente med flere ansiktspiercinger (Monroe, septum og leppe)

Piercing (fra engelsk: gjennomboring) er en type kroppssmykke, der smykket blir satt inn gjennom huller i huden.

Det er blitt spesielt populært i I-land etter 1990 og til i dag, men har også blitt funnet på eksempelvis mumier fra flere tusen år tilbake i tid.

De vanligste plassene å ta piercing er i øret, nese, øyenbryn, lepper og navle, men blir også tatt i tunge, brystvorte og kjønnsorganer, samt alle andre plasser på kroppen hvor det er hud.

Norsk lov setter ingen nedre aldersgrense for gjennomhulling og penetrering av hud, derimot har de fleste studioene satt den nedre aldersgrensen til 16 år pga. helsemessige årsaker.[trenger referanse] Mens intimpiercinger har aldersgrense på 18.[trenger referanse] Frisørsalonger tar ofte hull i ørene på personer i alle aldre, enkelte frisører tar og hull i nese.

Piercing er nært tilknyttet kultur. Det avhenger ofte av normer, religion, åndelighet, mote, erotikk og i subkulturer for identitet.

Man har funnet piercing på flere mumier som for eksempel Ötzi med ørepiercing fra omkring 3300 f.Kr. Piercing, spesielt nesepiercing og ørepiercing, har også blitt brukt av ikke-vestlige land som Pakistan og India i flere århundrer.

Ørepiercing

[rediger | rediger kilde]

Ut over 1960-tallet begynte ørepiercing gradvis å bli populært også blant gutter, spesielt i subkulturer som homofile, hippier, punkere og gangstere. I dag er ørepiercing vanlig for både kvinner og menn i de fleste vestlige kulturer.

Kroppspiercing

[rediger | rediger kilde]
brystpiercing, labret piercing og en stretched ear.

Moderne kroppspiercing oppsto blant homofile og BDSM subkulturer. I 1967, New York smykkelager Jim Ward ble med i New York Motorbike Club, en homofil S&M-gruppe, da de begynte med å eksperimentere med piercing i brystvortene. Ward flyttet så til Colorado, hvor han og andre medlemmer av Rocky Mountaineer Motorcycle Club eksperimenterte mer grovt, spesielt med kjønnslige piercinger. Han flyttet så senere til West Hollywood hvor han møtte Richard Simonton og Fakir Musafar. Sammen utviklet de den grunnleggende teknikken og verktøyet av moderne kroppspiercing. Malloy introduserte bruken av autoklav og kanål. Ward utførte inngrepene i 1975 hjemme, men ettersom interessen ble større, åpnet han etter tre år butikk i West Hollywood 17. november 1978. Richard Simonton og Jim Ward møtte Alan Oversby som også drev kroppspiercing, bare i England, på samme tid. Møte førte til en raskere spredning av utvikling om teknik og teknologi rundt piercing. Alan Oversby anses som grunnleggeren av piercing i Europa.

Utover midten av 1980-tallet ble kroppspiercing mer og mer populært, spesielt i Europa og Amerika. Kjendiser som Madonna og Axl Rose inspirerte mange.

Personlig holdning

[rediger | rediger kilde]

Holdningen til piercing er forskjellig. Noen ser på selve piercingen eller det å bli piercet som spirituelt, noen ganger under termen «moderne primitive», mens andre ser på dette synet som fornærmende, som mote.

Noen ser på piercing som en form for kunst eller selvuttrykkelse, mens andre velger å bli piercet som en form for seksuelt uttrykk. For noen personer er piercing en del av deres deltakelse i Sadomasochisme. I de fleste land finner noen mennesker former av kroppspiercing fremmedfryktig og nekter faste arbeidstakere å vise deres piercing på jobben som en del av kleskoden.

Man får nødvendigvis ikke betennelse av ikke å ta piercing hos et profesjonelt studio, bare man bruker sterilt utstyr. Også om å ikke spise før etter en time etter at man har piercet leppen. Man bør tenke på hvor det kan gjøre mest vondt, ettersom brusken i øret er meget hardt og komme igjennom.

Verdensrekord

[rediger | rediger kilde]

Den skotske Elaine Davidson er den mest piercede kvinnen i verden etter Guinness rekordbok fra 2001.[1] Hun hadde 462 percinger, da 192 var i ansiktet hennes. Det er senner blitt hevdet at hun i mai 2008 hadde 5955 piercinger.[2]Den mannen med flest piercinger er siden 2003 canadieren Brent Moffat (født 1969) med 702 både midlertidige og permanente piercinger.[3]

Den engelske pierceren Charlie Wilson pierced Kam Ma over 1015 ganger på 7 timer og 55 minutter noe som har skrevet han inn i Guinness rekordbok. Også en uoffesiell rekord er tatt av Dwaine Scum som skal ha satt 1000 nagler i sin mage og bryst på fem timer.[4]

Risikoer assosiert med kroppspiercing

[rediger | rediger kilde]

Kroppspiercing er en intensiv prosedyre og er ikke uten risiko. Når det er sikkerlig utført, vil risikoen være mindre, og de fleste personene som får piercing fra en profesjonell piercer, og som utfører piercingen etter nye piercingmetoder som er anbefalt, vil piercingen bli utført på en sikker og sunn måte.

Noen risikoer er ved piercing er:

 • Allergisk reaksjon mot ingredienser av produkter brukt til å vaske den nye piercingen, eller for andre produkter som brukes eller kan komme i kontakt til «såret». (eksempelvis såpe, hydrogenperoksid, isopropanol, antibiotiske produkter, kosmetikk, hårspray, svømmebasseng, klor, osv). Denne risikoen kan bli mindre dersom man renser/vasker piercingen etter anbefaling av en profesjonell piercer, det er generelt ikke anbefalt at man, når piercingen er ny, bruker produkter som irriterer huden eller svømmer i klorholdig vann.
 • Klor fra svømmebasseng kan føre til at det piercede området tørker ut, som kan føre til at piercingen lett detter ut.
 • Allergiske reaksjoner mot metallet i smykket, spesielt nikkel. Risikoen kan bli mindre dersom man bruker smykker av høy kvalitet laget av titan eller Niob.[5]
 • Bakterieinfeksjon, spesielt stafylokokker. Likevel, denne risikoen er generelt redusert når piercingen blir utført av en profesjonell piercer som bruker riktig pierceteknikk og verktøy, og når riktige grep blir gjort under etterpleieperioden unngår man infeksjonen. Infeksjoner under piercing av tungen kan være veldig farlige.[6]
 • Parasitter og protozoinfeksjoner kan forekomme av svømming i tjern, elver, strømmer og sjøen under perioden såret gror. Den beste løsningen på dette er å unngå å bade på slike plasser.
 • Virusinfeksjon, spesielt fra hepatitt B, hepatitt C og HIV.[5] Likevel er det viktig å merke seg at verken piercing eller tatovering har blitt dokumentert å ha ført til hepatitt- og HIV-smitte,[5]. Som bakterieinfeksjon, er risikoen for infeksjon gjennom luft liten når riktig piercing er utført, spesielt ved bruk av autoklaved piercingnåler og autoklaved smykke før innsetting.
 • Dentalt brudd og slitasje, berører 14 til 41 prosent av emner med leppe og/eller intra-oral pynt.

Piercingsmykket

[rediger | rediger kilde]
Ringer og stenger i forskjellige størrelser.

Utdypende artikkel: Piercingsmykke

Piercingsmykker er veldig forskjellige, dersom man medregner ørepiercing. Men blant kroppspiercing er smykkene kraftigere. Materialet som blir brukt er alt fra gull og sølv til titanium, glass og forskjellige typer plast (PTFE, tygon, bioplast, nylon), tree, horn, rav, stein, bambus, silikon, fosiler, Støttann og andre bein)

Smykke er vanligvis en stang, alvring eller ring, i forskjellige farger. Vanligvis sølv-metal eller transparang-rød. Men kan også være en plugg da smykket i seg selv er en skive, eller en kjøttunnel.

Riktig fjerning av en piercing er lett. Ta smykket forsiktig ut og prøv i minst mulig grad å irritere eller presse piercingen. Når piercingen er fjernet skal området gro igjen av seg selv, likevel kan det bli igjen et hull, et merke eller et arr.[7] Det er ikke anbefalt å fjerne et smykke hvis det tidligere har vært infeksjon på grunn av det. Dersom man gjør det kan det føre til at infeksjonen fanges i kroppen hvis hullet gror igjen, som forårsaker en verkebyll. Dersom infeksjonen er over, er det trygt å fjerne smykket, i noen tilfeller må fjerningen også gjøres av profesjonelle.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ «Most Pierced Woman». Elaine Davidson (engelsk). Guinness rekordbok. 9. august 2001. s. 1. Besøkt 4. januar 2009. 
 2. ^ «Jingle Belle». Elaine Davidson (engelsk). San Francisco Chronicle. 16. mai 2008. s. 1. Arkivert fra originalen 5. desember 2010. Besøkt 4. januar 2009. 
 3. ^ Brent Moffat[død lenke] hos Body Modification Ezine
 4. ^ Martin Felcher. «YEEEEE HAWW! - World Record Self Mutilation» (engelsk). s. 1. Besøkt 4. januar 2009. 
 5. ^ a b c Koenig, Laura M. (juli 1999). «HIV and Its Transmission». Journal of General Internal Medicine (engelsk). The Jerusalem Post. s. 379. Besøkt 4. januar 2009. 
 6. ^ Siegel-Itzkovich, Judy (23. september 2008). «Soldier's tongue piercing causes fatal infection» (engelsk). The Jerusalem Post. s. 1. Besøkt 4. januar 2009. 
 7. ^ «Piercings: Proper care can help prevent complications» (engelsk). Mayo Clinic. s. 379. Besøkt 4. januar 2009. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]