Svømmebasseng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svømmebasseng i bakhage

Et svømmebasseng er en konstruksjon som holder på vann, beregnet for rekreasjons- eller konkurransesvømming, -stuping eller for andre badeaktiviteter som involverer svømming, f.eks. lek, vanntrening, flyte på oppblåsbare leker eller kjøle seg ned på varme dager. Stoffet klor er det vanligst brukte rensemiddelet, hovedsakelig for å begrense forekomsten av alger, bakterier og patogener.

Man kan skille mellom private og offentlige basseng: I deler av verden er private basseng i hovedsak utendørs, mens offentlige er både innendørs og utendørs. I noen deler av verden blir private svømmebasseng sett på som et statussymbol (innendørs basseng enda mer). Svømmebasseng kan konstrueres over grunnen (som oftest av plast eller lettmetall), eller i grunnen (av forsterket stål og betong, eller av prefabrikkerte deler dekket av vinyl) eller i ett stykke fiberglass.

Et trekk som dekker bassenget når det ikke er i bruk kan redusere klorforbruket vesentlig, holde på varmen om natten og oppfylle lovens krav om sikring av basseng.

Se også[rediger | rediger kilde]