Hopp til innhold

Stafylokokker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Staphylococcus
Staphylococcous aureus i fotografert med elektronmikroskop
Nomenklatur
Staphylococcus
Populærnavn
stafylokokker
Hører til
Staphylococcaceae,
Bacilliales,
Bacilli,
Firmicutes,
bakterier
Må ikke forveksles med streptokokker

Stafylokokker eller Staphylococcus (fra gresk σταφυλή, staphylē, drueklase og κόκκος, kókkos, "liten partikkel") er gram-positive bakterier. I mikroskop ser bakteriene runde ut og opptrer i drueklaseaktige ansamlinger. Det finnes 32 arter av stafylokokker og åtte underarter. Stafylokokker opptrer i normal florahuden og på slimhinnene våre. Selv om bakterien stort sett er harmløs, kan den også forårsake alvorlige, potensielt livstruende infeksjoner.

Sykdom og smitte[rediger | rediger kilde]

Stafylokokkene kan forårsake en rekke ulike sykdommer hos mennesket og andre dyr. De angriper mennesket enten gjennom giftstoffproduksjon (toxiner) eller direkte invasjon. Stafylokokktoxiner er en vanlig årsak til matforgiftning og stammer fra mat som ikke er oppbevart forsvarlig. Selv om bakteriene dør gjennom matlagingen er toxinene motstandsdyktig mot slik varmebehandling. Invasjon kan potensielt skje til alle kroppens organer og skape betennelse. Det vanligste er infeksjoner i huden. Stafylokokkinfeksjoner er karakterisert ved puss, byller og abscesser. Stafylokokker er den vanligste årsaken til lokale hudinfeksjoner som filipenser, byller, konger osv. S. aureus kan også forårsake meget alvorlige infeksjoner som lungebetennelse, hjernehinnebetennelse, benbetennelse, endokarditt og sepsis (blodforgiftning). Disse stafylokokkinfeksjonene forekommer særlig hos eldre personer og pasienter som er svekket av annen sykdom, og er et problem på pleiehjem og sykehus. S. aureus kan dessuten ved hjelp av sine toksiner forårsake matforgiftning og toksisk sjokk-syndrom (TSS). Toksisk sjokk- syndrom har vært assosiert med bruk av tamponger hos kvinner, men det er hevdet at TSS i seg selv er forårsaket av spredning av bakterien gjennom slimhinnene i vagina.

Stafylokokken smitter gjerne direkte fra person til person, f.eks. hånd til hånd, eller ved dråpesmitte. Både syke og friske bærere kan være smittsomme.

Subtyper[rediger | rediger kilde]

  • Den vanligste sykdomsfremkallende stafylokokkbakterien er Gule stafylokokker (Staphylococcus aureus), som bl.a. lett infiserer sår. Meticillinresistente Staphylococcus aureus (MRSA) er et stort problem i mange land og forårsaker mange sykehusinfeksjoner. Foreløpig er bakterien under kontroll ved norske sykehus.
  • Hvite stafylokokker (Staphylococcus epidermidis) er en del av den menneskelige normalflora på huden, men kan av og til gi en hudinfeksjon særlig hos immunsupprimerte pasienter, samt en ikke uvanlig årsak til betennelse på hjerteklaffer (endokarditt).

Biokjemisk identifisering[rediger | rediger kilde]

Gule stafylokokker er beta-hemolytiske. Hvite stafylokokker er ikke hemolytiske. Begge er katalaseproduserende.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]