Ørering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
1) Helix/Cartilage, 2) Industriell, 3) Rook, 4) Daith, 5) Tragus, 6) Snug, 7) Conch, 8) Anti-Tragus, 9) Lobe

Ørering er en type piercing, der smykket er plassert i det ytre øret. Ørering er i dag en populær mote blant spesielt kvinner, men også i noen kulturer hos menn.

Den vanligste plassen å ta en slik piercing er i øreflippen. Spesielt tunge smykker kan føre til at hullet i øreflippen blir større og til slutt uegnet til å holde smykket.

Smykket lages i ulike materialer, alt fra metal, plast og glass til edelstener og perler. Den er vanligvis ringformet, men kan også være en stang.

Historie[rediger | rediger kilde]

Øre-piercing kan ses på under termen «moderne primitive» og er en av de eldste formene for selvbestemt kroppmodifikasjon.

Kvinner[rediger | rediger kilde]

Blant kvinner i den vestlige verden kom øreringer på starten av 1900-tallet.

Menn[rediger | rediger kilde]

En av de tidligste tegnene på øreringer brukt av menn finner man fra bilder i veggene i Persepolis i antikkens Persia. Der finner man soldater fra forskjellige deler av det persiske imperiet som bærer øreringer.

Sent på 1960-tallet startet øre-piercinger å bli populært blant menn gjennom hippiene, de homofile og gangster-miljøene. Utover 1970-årene ble det også populært i punk rock-miljøer. I 1980-årene hadde musikere innarbeidet den nye moten og idrettsutøvere begynte derfor også med trenden. Piercing av begge ørene blant menn startet av britene på 1980-tallet, da George Michael var et stort ikon for dette. Blant amerikanere var Mr. T det første ikonet, likevel ble ikke denne trenden særlig populær blant amerikanere før på 1990-tallet.

Kultur[rediger | rediger kilde]

I vestlig kultur assosieres ofte det med å ha kun en ørering i enten det venstre eller høyre øre som en form for Seksuell orientering.[trenger referanse]

På 1960-tallet var det vanlig at det venstre øret var det heteroseksuelle mens det høyre var det homoseksuelle. Likvel varierer dette svært fra miljø til miljø.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]