Nylon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nylon forstørret 40 ganger.

Nylon er en gruppe syntetiske tekstilfibre av polyamider, det vil si fibrer framstilt av olje. Nylon er et billig, lett, glatt og sterkt materiale som tåler fukt og er lett å farge. Det brukes i klær, tau, vesker, børster, gitarstrenger, fiskesnører og andre gjenstander. Det finnes også hydrokarboner i nylon.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nylon ble første gang framstilt 28. februar 1935. Ut fra vekt var det seks ganger sterkere enn stål og i 1939 begynte det amerikanske firmaet DuPont industriell produksjon av stoffet og lanserte damestrømper under varenavnet «nylon». Men alt i 1942 ble stoffet uoppnåelig for vanlige forbrukere, siden nylon under andre verdenskrig ble tatt i bruk som erstatning for silke i fallskjermer.[1] Av og til omtales nylon som «kunstsilke», et utrykk som ellers brukes om viskose.[2]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet «nylon» var et varemerke på lik linje med det tyske «perlon», men ble etter hvert et generisk begrep for alle kunstfibre. DuPont bruker også betegnelsen om sitt eget polymermateriale til støping av plastgjenstander. På engelsk er nylons synonymt med damestrømper.[3] Én teori om opphavet til navnet «nylon» er at det står for «New YorkLondon».

Stoffet var utviklet av Wallace H. Carothers, en ansatt i firmaet DuPont. Trådene fremkom når smeltet plaststoff ble presset gjennom ørsmå hull i en metallskive. For første gang var klesindustrien helt uavhengig av landbruket. Et navneforslag for det nye stoffet var No-Run (= rakner ikke).[4] Siden det var skapt av luft, vann og kull nesten som ved trolldom, var et annet navneforslag Duproh (Dupont Pulls Rabbit Out of Hat).[5]

Fremstilling[rediger | rediger kilde]

Fremstillingen av nylonfibre bygger på at en tohodet amin og en tohodet karboksylsyre treffer på hverandre i grensesjiktet mellom to væskefaser. Aminosyre- og karboksylsyregruppene bindes til hverandre direkte, hvilket leder til polymerkjedene.

Man fremstiller nylon ved å presse flytende eller oppløst plast gjennom dyser, og deretter avkjøle det. Typisk reaksjonsformel:

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Adrian Lee: «Wallace Carothers: Tragedy of the father of Nylon», Express 20. februar 2015
  2. ^ Klepp, Ingun Grimstad: «kunstsilke» i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 1. april 2022 fra [1]
  3. ^ Nylons
  4. ^ [2] Eirik Newth: «Klamme skjorter», Verdens Gang 25. februar 2003
  5. ^ Erling Bjøl: Fra urtid til nutid (s. 168), Lademanns forlag, København 1988, ISBN 87-15-05306-7