Axl Rose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
W Axl Rose
AxlRose.jpg
Født William Bruce Bailey
6. februar 1962 (54 år)
USA Lafayette, Indiana
Nasjonalitet USA
Medlem av Guns N' Roses
Sjanger Hardrock
Instrument Vokal, piano, gitar
Aktive år 1983
Plateselskap Geffen Records
Nettsted www.gunsnroses.com
Band
Guns N' Roses
Tidligere band
Hollywood Rose
Signatur
W Axl Roses signatur

W. Axl Rose (født 6. februar 1962 i Lafayette, Indiana) er en amerikansk rockemusiker. Han er mest kjent som vokalist i bandet Guns N' Roses. Han het egentlig William Bruce Bailey, men skiftet senere navn til William Rose Bailey da moren hans giftet seg på nytt med Stephen Bailey. Da han ble eldre byttet han tilbake igjen til Rose, som var hans biologiske fars navn.

Ifølge et intervju med magasinet Rolling Stone tidlig på 1990-tallet hadde han en vanskelig barndom. Han vokste opp uten far og gikk på en streng, religiøs skole. Han har fortalt at han tidlig kom i vansker med politiet.

Samtidig var han svært opptatt av musikk og dannet bandet Axl da han var 17 år gammel. I jakten på berømmelse flyttet han til Los Angeles. Axl Rose ønsket å smelte sammen de to mest populære musikkstilene i bandmiljøet i Los Angeles på den tiden, punk og heavy metal. Blant bandene han var med i var Hollywood Rose, L.A. Guns, Rapidfire, enda et band med navnet Axl og "Rose". I 1985 startet han bandet Guns N' Roses sammen med Tracii Guns, som etter kort tid ble erstattet med Slash, og Rob Gardner som ble erstattet av Steven Adler, Izzy Stradlin, og Duff McKagan. De fikk platekontrakt med Geffen Records i 1986. Deres første album Apetite for Destruction fra 1987 slo ikke gjennom med en gang, men ble etter hvert en sensasjon. På det første albumet ble alle medlemmene i bandet kreditert for sangene, men det var Stradlin og Rose som sto bak de fleste av de mest kjente sangene. Rose skrev blant annet teksten til «Sweet Child O'Mine» til sin daværende kjæreste Erin Everly.

Samtidig med at suksessen kom, ble det også kjent at bandet også fulgte opp livsstilen som følger med rockemyten, ikke minst gjennom omfattende narkotikabruk. Bandet kansellerte flere konserter, men kom likevel ut med albumet G N' R Lies i 1988 som delvis var et livealbum og delvis akustisk album. De fulgte opp med dobbeltalbumene "Use Your Illusion I" og "Use Your Illusion II" i 1991. Da innspillingen skulle til å starte måtte Steven Adler slutte i bandet fordi hans narkotikamisbruk ble for belastende for bandet. Han ble erstattet av Matt Sorum som er av norsk avstamming. Samtidig ble Dizzy Reed hentet inn for å hjelpe Axl Rose med å spille tangentinstrumenter.

Bandet fikk igjen strålende kritikker, men samtidig fortsatte bråket rundt bandet. Axl Rose gikk blant annet til angrep på en tilhenger under en konsert i St. Louis under den 28 måneder lange turnéen bandet hadde. Under en konsert på olympiastadion i Montréal gikk han av scenen etter at bandet bare hadde spilt noen få sanger. En av hans første venner etter at han flyttet til Los Angeles, Izzy Stradlin, valgte også å slutte i bandet. Til tross for at Stradlin var rytmegitarist, ble han av mange regnet som bandets kreative kraft sammen med Rose.

I løpet av årene ble Roses forhold til de andre bandmedlemmene bare dårligere. I tur og orden forlot Slash, Matt Sorum og Duff McKagan bandet.

Rose holdt i mange år en lavere profil, men lagde en sang til filmen End of Days i 1999. Samme år ble det kjent av Guns N'Roses med en hel ny besetning skulle komme med albumet Chinese Democracy. Albumet kom ut i 2008. Guns N'Roses holdt også noen konserter i 2001 og 2002 med stoff fra det uutgitte albumet. Guns N'Roses er igjen kommet i rampelyset etter å ha spilt en rekke vellykkete konserter i Europa og USA. Axl har også deltatt på andre prosjekter de siste årene, han hjalp til på Gilby Clark sin solo-CD, der han sang på Dead Flowers. Axl var også stemmen til radioverten Tommy "Nightmare" Smith på GTA San Andreas., Han har også hjulpet Sebastian Bach, kjent fra Skid Row, med sitt solo-album "Angel Down" ved å synge på tre av sangene.

14. oktober 2010 ble han gjenforent med Duff Mackagan da han spilte med bandet på noen låter i O2 arena i London. Duff spilte bassgitar på You could be mine og gitar på Nice boys, Knockin' On Heaven's Door og Patience.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]