Axl Rose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Axl Rose
FødtWilliam Bruce Rose Jr.
6. feb. 1962[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (61 år)
Lafayette
BeskjeftigelseSanger, musiker, sanger og låtskriver, pianist, aktivist Rediger på Wikidata
Utdannet vedJeunes Européens Fédéralistes
NasjonalitetUSA[1][5][6][7]
Medlem avGuns N' Roses
Hollywood Rose
Musikalsk karriere
SjangerRock, heavy metal,[8] hardrock[9][10]
InstrumentPiano, vokal, gitar, pandero
StemmetypeBaritenor
Aktive år1983
PlateselskapGeffen Records, Uzi Suicide
Nettstedwww.gunsnroses.com
IMDbIMDb
Ensemble(r)
Guns N' Roses,
Tidligere band
Hollywood Rose, AC/DC
Signatur
Axl Roses signatur

William Bruce Rose jr., også kjent som Axl Rose (født 6. februar 1962 i Lafayette, Indiana) er en amerikansk vokalist, musiker og låtskriver, mest kjent som vokalist i bandet Guns N' Roses og i 2016-2018 AC/DC. Han het egentlig William Bruce Rose, men skiftet senere navn til William Bruce Bailey da moren hans giftet seg på nytt med Stephen Bailey. Da han ble eldre byttet han tilbake igjen til Rose, som var hans biologiske fars navn.

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

Ifølge et intervju med magasinet Rolling Stone tidlig på 1990-tallet hadde han en vanskelig barndom. Han vokste opp uten far og gikk på en streng, religiøs skole. Han har fortalt at han tidlig kom i vansker med politiet. Samtidig var han svært opptatt av musikk og dannet bandet Axl da han var 17 år gammel. Han dro til Los Angeles og ønsket var å smelte sammen de to mest populære musikkstilene i bandmiljøet i Los Angeles på den tiden, punk og heavy metal. Blant bandene han var med i var Hollywood Rose, L.A. Guns, Rapidfire og enda et band med navnet Axl og Rose.

Guns N' Roses[rediger | rediger kilde]

I 1985 startet han bandet Guns N' Roses sammen med Tracii Guns, som etter kort tid ble erstattet med Slash, og Rob Gardner, som ble erstattet av Steven Adler, Izzy Stradlin og Duff McKagan. De fikk platekontrakt med Geffen Records i 1986. Deres første album Appetite for Destruction fra 1987 slo ikke gjennom med en gang, men ble etter hvert en sensasjon. På det første albumet ble alle medlemmene i bandet kreditert for sangene, men det var Stradlin og Rose som sto bak de fleste av de mest kjente sangene. Rose skrev blant annet teksten til «Sweet Child O'Mine» til sin daværende kjæreste Erin Everly.

Samtidig med at suksessen kom ble det også kjent at bandet også fulgte opp livsstilen som følger med rockemyten, ikke minst gjennom omfattende narkotikabruk. Bandet kansellerte flere konserter, men kom likevel ut med albumet G N' R Lies i 1988 som delvis var et livealbum og delvis akustisk album. De fulgte opp med dobbeltalbumene Use Your Illusion I og Use Your Illusion II i 1991. Da innspillingen skulle til å starte måtte trommeslageren Steven Adler slutte i bandet fordi hans narkotikamisbruk ble for belastende for bandet. Han ble erstattet av Matt Sorum som er av norsk avstamming. Samtidig ble Dizzy Reed hentet inn for å spille tangentinstrumenter.

Bandet fikk igjen strålende kritikker, men samtidig fortsatte bråket rundt bandet. Axl Rose gikk blant annet til angrep på en tilhenger under en konsert i St. Louis under den 28 måneder lange turnéen bandet hadde. Under en konsert på olympiastadion i Montréal gikk han av scenen etter at bandet bare hadde spilt noen få sanger. En av hans første venner etter at han flyttet til Los Angeles, Izzy Stradlin, valgte også å slutte i bandet. Til tross for at Stradlin var rytmegitarist ble han av mange regnet som bandets kreative kraft sammen med Rose. I løpet av årene ble Roses forhold til de andre bandmedlemmene bare dårligere. I tur og orden forlot Slash, Matt Sorum og Duff McKagan bandet.

Rose holdt i mange år en lavere profil, men lagde en sang til filmen End of Days i 1999. Samme år ble det kjent at Guns N'Roses med en hel ny besetning skulle komme med albumet Chinese Democracy. Guns N'Roses holdt også noen konserter i 2001 og 2002 med stoff fra det uutgitte albumet. Det skulle ta ni år før albumet ble utgitt i 2008. Axl Rose har også deltatt på andre prosjekter. Blant annet hjalp han til på Gilby Clarkes soloalbum Pawnshop Guitars, der han sang på låten «Dead Flowers». Han var også stemmen til radioverten Tommy «Nightmare» Smith i videospillet GTA San Andreas. Han sang også på tre av låtene på Sebastian Bachs soloalbum Angel Down.

14. oktober 2010 ble han gjenforent med Duff McKagan da sistnevnte spilte med bandet på noen låter i O2 Arena i London. McKagan spilte bassgitar på «You Could Be Mine» og gitar på «Nice Boys», «Knockin' on Heaven's Door» og «Patience». 1. april 2016 spilte Rose med de tidligere bandmedlemmene Duff McKagan og Slash for første gang siden 1993.

I 2012 ble han innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame som medlem av Guns N' Roses.

Sommeren 2016 var han vokalist for AC/DC under Rock or Bust-turneen da bandets vokalist Brian Johnson måtte avbryte turneen på grunn av problemer med hørselen. Johnson returnerte tilbake i 2018.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b LIBRIS, libris.kb.se, utgitt 26. mars 2018, besøkt 24. august 2018[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID baileyw[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 118719, oppført som W. Axl Rose[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.bbc.co.uk[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.bbc.co.uk[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.bbc.co.uk[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ http://www.lyricsnmusic.com/guns-n-roses/patience-lyrics/5695435.
  9. ^ http://shutupanddanceitaly.com/x2010-6a8f6-christian-rock-hits-5055b.
  10. ^ http://www.cdbaby.com/valerian2.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]