Såpe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Såpe er stoffer, nærmere bestemt alkalisalter, som brukes til å løsne smuss fra overflater som hud og klær. Vanlig såpe dreper ikke bakterier, men fjerner dem til en viss grad. Natriumsalter brukes til å lage faste såper, mens kaliumsalter brukes til å lage flytende såper.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Syrekatalysert hydrolyse[rediger | rediger kilde]

Ved syrekatalysert hydrolyse av triglyserider dannes fettsyrer som ved nøytralisering med lut gir såpe. For eksempel:

stearinsyre + lut → såpeløsning → fast såpe (natriumstearat)

C17H35COOH(l) + NaOH(aq) → C17H35COO-(aq) + Na+(aq) → C17H35COONa(s) Hydrokulose er det som skaper reaksjonen mellom atomene.

Basisk hydrolyse[rediger | rediger kilde]

Ved basisk hydrolyse av triglyserider dannes fettsyrers alkalisalter (såpe) og glyserol. For eksempel: Basisk hydrolyse såpe.png

Virkning[rediger | rediger kilde]

Når en fast såpe løses i vann får vi en løsning med natriumioner og fettsyreioner. For eksempel:

C17H35COONa(s) → C17H35COO-(aq) + Na+(aq)

Vann er et godt løsemiddel, men det er polart og løser derfor ikke upolart smuss. Fettsyreionene, såpeanionene, derimot, har en hydrofob upolar del og en hydrofil polar del:

Såpeanion.png

Såpeanionene kiler seg inn mellom vannmolekylene i overflaten og reduserer derfor overlatespenningen i vannet. Da preller ikke vannet av, men fukter tøyet. Etter hvert som konsentrasjonen av såpe øker, dannes det et enmolekylært lag av såpeanioner på overflaten og i løsningen dannes det miceller. En micelle er en gruppe såpeanioner som er gått sammen i en kuleliknende form der hydrokarbon-halene peker innover mot sentrum av kulen, og de polare hodene ligger ytterst og danner hydrogenbindinger med vann. En micelle inneholder 50-100 såpeanioner så illustrasjonen er ikke helt nøyaktig : Micelle.png

Den upolare delen av såpeanionene søker seg vekk fra det polare vannet og fester seg på smuss. De trenger seg også inn mellom fibrene og mellom fiber og smuss slik at smusset løsner. Den upolare delen av såpeanionene binder seg til fettet slik at de (såpeanionene) ligger som en film rundt hver enkelt fettdråpe. Filmen gjør at dråpene ikke slår seg sammen og ikke fester seg til tøyfibrene igjen. Såpeanionene som festet seg til fibrene har den polare delen ut mot vannet, og vil derfor frastøte filmen rundt det frigjorte fettet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]