Nese septum-piercing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gutt med septum-piercing
Alternative navn:Oksering
Plassering:Nesen
Legetid:2 - 3 måneder
Smykke:Ballukkingsring
Hesteskobarbell
Plugg

Nese septum-piercing også kalt oksering er en nesepiercing, der piercingen går gjennom brusket mellom neseborene.

Det er en piercingstil som passer med denne piercingen, nemlig Nasallang.

Historie[rediger | rediger kilde]

En nese septum-piercing er mindre vanlig enn nostril-piercingen. Den har blitt brukt blant urfolk i Amerika, blant annet inuitter og indianere. Store indianske ledere som har brukt denne piercingen er Tecumseh og Tenskwatawa fra Shawnee-stammen.

Nese septum-piercing har også blitt mye brukt på tamfe for å kunne binde dem fast slik at de ikke rømmer.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Utføring[rediger | rediger kilde]

Piercinghullet blir som oftest tatt i den lille åpningen mellom brusket og nederste del av nesen. Vanligvis er hullet 14ga (1,6 mm), og det blir ofte litt større over tid på grunn av belastningen av smykket. Det er også mulig å bevisst strekke hullet i denne piercingen, men dette må gjøres svært kontrollert og forsiktig.

Piercingen blir ofte tatt med en type syl som skytes inn i huden, men den kan også skalpelleres opp.

Risiko[rediger | rediger kilde]

Nese septum-piercingen kan være smertefull å ta. Det er fordi denne delen av nesen har mange nerver, men dette varierer individuelt. Dersom piercinghullet blir større, ca. 8 mm, kan dette føre til skader og ubehag.

Om man tar større piercinghull kan dette medføre en svært ubehagelig lukt i grotiden. Lukten kan reduseres ved at man vasker såret ofte.

Legetiden til piercingen er fra en til tre måneder, og den må behandles med saltvann to ganger om dagen.

Synlighet[rediger | rediger kilde]

Piercingen kan sammenlignet med mange andre piercinger mye lettere skjules, for å eksempelvis passe bedre inn i en kleskode. Det er fordi man kan snu piercingen oppover i nesen. Det samme gjelder ved fjerning av piercingen, da arret ikke vil bli synlig siden det er inne i nesen.

Smykket[rediger | rediger kilde]

Det er mange typer piercingsmykker som er vanlig i en septum-piercing. Blant andre: ballukkingsring, hesteskobarbell. Ved valg av smykke er det viktig at det ikke er for tungt. Noen bruker også plugg i starten mens såret leger slik at smykket blir så lett så mulig og hullet ikke utvider seg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]