Operasjon Dynamo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Britiske soldater evakueres fra Dunkerque under slaget om havnebyen forsommeren 1940. Troppene fraktes ut fra stranden med livbåter.

Operasjon Dynamo var en militær operasjon under andre verdenskrig for å evakuere britiske og franske soldater fra området rundt Dunkerque (engelsk: Dunkirk) i Frankrike. Operasjonen foregikk fra 26. mai til 4. juni 1940 og lyktes med å evakuere 338 226 allierte soldater.

De franske og britiske styrkene var blitt avskåret av den tyske offensiven inn i Belgia, Nederland og Frankrike, men de tyske styrkene stoppet framrykningen lenge nok til at allierte soldater kunne løftes ut av en flåte på rundt 900 små skip, noe som bevarte kampevnen til den britiske hæren, som for det meste var i Frankrike. Evakueringsmåten medførte at det eneste materiellet de kunne få med seg, var begrenset til rifler og noen få maskingevær, slik at den hæren som gikk i land hjemme i Storbritannia nærmest var våpenløs ved ankomst.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Trebuchet.jpgDenne militærhistorierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.