Jager

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Se også jagerfly og jakthund som også kan kalles «jager»
USS «Lassen», en amerikansk jager

En jager er et hurtiggående krigsskip av middels størrelse (1 000–6 000 tonn, 35–40 knops fart), bevæpnet med torpedoer, antiubåtvåpen og eventuelt raketter.

Jagere kom frem i 1880-årene, da krigskip var dampdrevne og med stålskrog. De skulle beskytte slagskipene mot torpedobåter. Kort etter ble de selv utrustet med torpedoer og jaktet slagskip langt fra kysten hvor de små torpedobåtene ikke kunne nå. Da undervannsbåtene i første verdenskrig ble de primære torpedobærerne, endret jagerne arbeidsoppgaver og ble undervannsbåtjegere.

Jagere er større enn fregatter og mindre enn kryssere, men definisjonen på en jager beror typisk på et skjønn eller en politisk definisjon. Typisk vil jagere være 120 til 170 meter lange, ha tonnasjer på 3 000 til 10 000 tonn og besetninger på 250 til 400 mann. På grunn av økt automatisering, vil eldre fregatter kunne ha større besetninger enn moderne jagere.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

militærstubbDenne militærrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.