Muldyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Muldyr med kløv

Et muldyr er en hybrid etter en eselhingst og ei hestehoppe. En hybrid etter ei eselhoppe og en hestehingst kalles et mulesel og er mindre vanlig. Muldyr brukes ofte som trekk-, laste- og ridedyr. De er sterkere og hurtigere enn esler, og er samtidig tålmodigere og kraftigere enn hester. De kan vanligvis bære cirka 20 prosent av sin egen kroppsvekt. Muldyr finnes i mange størrelser, fra 50 og opp til 500 kg.

Esler har 62 kromosomer og hester har 64. Muldyr har 63 kromosomer og er normalt ikke forplantningsdyktige. Det er lettere å produsere et muldyr enn et mulesel. Det finnes ingen dokumenterte tilfeller av at mulhingster har forplantet seg; dog skjer det en sjelden gang at en hoppe vil kunne forplante seg med en hest eller et esel. Siden 1527 har det forekommet over 60 tilfeller av mulhopper som har forplantet seg.

Muldyret var tidligere populær arbeidskraft i landbruket, men er nå byttet ut med moderne maskineri i den vestlige verden. Det brukes imidlertid fortsatt i mange utviklingsland, der det utnyttes som plogdyr, pakkdyr og ridedyr. Samtidig er muldyret også populære pakkdyr i fjellregioner i USA, og deres popularitet innen ridning er voksende.