Ardennene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ardennene
Location Ardennes.PNG
LandBelgia Belgia
Luxembourg Luxembourg
Frankrike Frankrike
Oppkalt etterArduinna
Areal76 422 km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

660
350
Ardennene i Belgia
Ardennene i Belgia

Ardennene (nederlandsk: Ardennen, fransk: Ardennes) er et åslendt område i Belgia og tilgrensende deler av Luxembourg og Frankrike.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Store deler av Ardennene er dekket av tett skog med åser på gjennomsnittlig 350-500 meter over havet. Høyeste punkt er Signal de Botrange i Hautes Fagnes på 694 meter. Typisk for området er bratte dalsider og hurtigrennende elver. Den største og mest kjente av disse er Meuse (nederlandsk: Maas). Ardennene er relativt tynt befolket, og veldig få byer og tettsteder har over 10 000 innbyggere. Unntakene er Verviers i Belgia og Charleville-Mézières i Frankrike, som begge har over 50 000 innbyggere.

Eifel-kjeden i Tyskland henger sammen med Ardennene, og har den samme geologiske formasjonen, men de to blir likevel betraktet som forskjellige områder.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Ardennene kommer av keltisk «ard» (= høy, høyde). Området har senere fått sitt navn fra det antikke Arduenna Silva, et stort skogområde i romertiden som strakk seg fra elven Sambre i Belgia til Rhinen i Tyskland. Det nåværende Ardennene dekker et mye mindre område.

Den strategiske posisjonen til Ardennene har gjort det til en slagmark i flere hundreår. Under andre verdenskrig ble et av de siste store slagene utkjempet i Ardennene. Dette skjedde i desember 1944, da Hitler beordret en siste tysk offensiv mot de engelske og amerikanske styrkene. Denne tyske motoffensiven ble kalt Ardenneroffensiven og ble utkjempet under særdeles vanskelige forhold med mye snø og sterk kulde. Tyskerne hadde overtaket i begynnelsen, men da været etter hvert ble bedre satte de allierte inn et massivt luftangrep, og tyskerne måtte trekke seg tilbake, samtidig som de gikk tomme for drivstoff.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Det kuperte terrenget i Ardennene begrenser omfanget av jordbruk, men det finnes enkelte åpne områder med dyrkbar jord og meieridrift. Området er rikt på tømmer og mineraler, og Liège og Namur er begge store industrisentre. De store skogene har et rikt dyreliv, og det naturskjønne området byr på mange fritidsaktiviteter som jakt, sykling, kanopadling og fotturer. Området er et viktig turistmål i Belgia.

Panoramabilde av elven Meuse i de franske Ardennene

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]