Hopp til innhold

Boulogne-sur-Mer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Boulogne-sur-Mer

Flagg

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionHauts-de-France
DepartementPas-de-Calais
StatusKommune
Ligger vedLiane
Postnummer62200
Areal8,42 km²[1]
Befolkning40 910[2] (2021)
Bef.tetthet4 858,67 innb./km²
Høyde o.h.110 meter
Nettsidewww.ville-boulogne-sur-mer.fr
Kart
Boulogne-sur-Mer
50°43′32″N 1°36′50″Ø

Bologne-sur-Mer (Bonenflamsk) er en by og kommune nord i Frankrike ved Den engelske kanal. Den er sous-préfecture (administrasjonssenter) i departementet Pas-de-Calais i regionen Hauts-de-France, og har om lag 45 000 innbyggere. Storbyområdet til byen hadde etter en folketelling i 1999 135 116 innbyggere.

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet Boulogne ble først nedskrevet i romertiden som Bononia, som kom av det keltiske ordet bona (betyr «fundament», «bosetning», «festning»). Den samme bakgrunnen har også navnet på den italienske byen Bologna.

Historie[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig ble byen kalt Gesoriacum, men på 300-tallet ble den kalt Bononia av romerne, og hadde en stor havn som knyttet resten av riket til Storbritannia. Keiser Claudius brukte byen som base da han invaderte De britiske øyer i år 43, og frem til 296 var byen base for Classis Britannica (den romerske flåten i britiske farvann).

I middelalderen ble byen senter for Grevene av Boulogne. Området ble kjempet om av franskmenn og engelskmenn. I 1550 avsluttet freden i Boulogne krigen England hadde mot Skottland og Frankrike. Frankrike kjøpte Boulogne tilbake for 400 000 crown.

1800-tallet ble Notre-Dame de Boulogne rekonstruert av presten Benoit Haffreingue etter han fikk et syn fra Gud om å rekonstruere den ødelagte basilikaen i byen. Under Napoleonskrigene samlet Napoleon La Grande Armée i Boulogne for å invadere Storbritannia i 1805. Planene hans ble utsatt på grunn av andre saker i Europa og den sterke marinen til britene.

Boulogne-sur-Mer er en av de viktigste fiskehavnene i Frankrike.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Boulogne-sur-Mer

Referanse: INSEE
Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[3]


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]