Calais

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Calais

Flagg

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionHauts-de-France
DepartementPas-de-Calais
StatusKommune
Postnummer62100
Areal33,50 km²
Befolkning73 636 (2010)
Bef.tetthet2 198,1 innb./km²
Høyde o.h.0 meter
Nettsidewww.calais.fr/
Kart
Calais
50°56′51″N 1°51′20″Ø

Calais er en havneby og kommune i departementet Pas-de-Calais i regionen Hauts-de-France ved den Den engelske kanal nord i Frankrike.

Calais er den byen i Frankrike som ligger nærmest England, da avstanden over til Dover er bare 34 km. her. Byen har tidligere tilhørt engelskmennene, da den ble erobret av Kong Edvard III av England i 1347, etter en beleiring som hadde vart i hele 11 måneder. Calais var engelsk helt frem til 1558, da franskmennene erobret byen tilbake.

Byen ble sterkt ødelagt i løpet av annen verdenskrig, og bare den eldste delen av byen er restaurert. En større tysk bunker er nå krigsmuseum. Fra havnen kan en lett se over til klippeveggen ved Dover.

Calais er nå et knutepunkt for flere av kanalferjene, den var også havn for Hovercraft (luftpute)-fartøyene som sluttet å gå i 2000, mellom England og Frankrike foruten å være i enden av tunnelen under Den engelske kanal, (som franskmennene kaller la Manche(ermet)).

Der er flere museer og historiske minner i byen. På bildet av rådhuset kan en i forgrunnen se en berømt skulpturgruppe av Auguste Rodin Les six citoyens etter en historisk hendelse. Replikker av enkelte personer i gruppen finnes bl. a. i Norge.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Calais

Referanse: INSEE
Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[1]


Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]