Maas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maas
Meuse
Maas ved Maastricht
LandFrankrike, Belgia, Nederland
Lengde925 km[1]
Nedbørfelt34 548 km²
Middelvannføring350 /s
StartKommunen Le Châtelet-sur-Meuse i Frankrike
  – Høyde409 moh.
  – Koord.   47°58′27″N 5°38′00″Ø
MunningNordsjøen via Hollandsch Diep ved Rotterdam
  – Koord.   51°42′54″N 4°40′04″Ø
Sideelver
  – HøyreMouzon, Vair, Chiers, Semois, Lesse, Hoyoux, Ourthe, Geul, Rur, Swalm, Niers
  – VenstreSaônelle, Bar, Sormonne, Faux, Viroin, Sambre, Mehaigne, Jeker, Dieze
Kart
Maas
51°51′59″N 4°01′08″Ø

Maas (nederlandsk), eller Meuse (fransk), er en 925 km lang elv i Frankrike, Belgia og Nederland. Den har sin kilde i det nordøstlige Frankrike, og flyter gjennom Belgia og Nederland før den munner ut i Nordsjøen. Maas, med sine kanalforbindelser, er en viktig vannvei i Vest-Europa. Elven er seilbar mesteparten av sin lengde.

Elveløp og nedbørfelt[rediger | rediger kilde]

Meuse springer ut ved landsbyen Pouilly-en-BassignyPlateau de Langres i Frankrike, og renner nordover gjennom byene Verdun, Sedan og Charleville-Mézières inn i Belgia. Ved Namur mottar den sideelven Sambre. Etter Namur svinger Meuse østover, og passerer gjennom Ardennene og byen Liège før den svinger nordover igjen. Elven danner grensen mellom Nederland og Belgia, bortsett fra ved Maastricht hvor grensen går lenger vest. I Nederland fortsetter den nordover forbi Venlo, svinger deretter vestover, og slutter seg til Rhinen i et stort elvedelta. Elva deler seg nær Heusden i Afgedamde Maas («Oppdemmede Maas») og Bergse Maas. Hovedarmen Bergse Maas fortsetter via Amer, og danner sammen med Nieuwe Merwede munningsarmen Hollandsch Diep, som til slutt flyter ut i Nordsjøen ved Haringvliet.

Det meste av nedbørfeltet ligger i Vallonia (≈12 000 km²), etterfulgt av Frankrike (≈9 000 km²), Nederland (≈8 000 km²), Tyskland (≈2 000 km²), Flandern (≈2 000 km²) og Luxembourg (noen få km²).

Historie[rediger | rediger kilde]

Selv om verken nasjonalstaten Tyskland eller noen tysk småstat noensinne har grenset mot denne elven, har Maas i patriotisk tysk diktning markert den tradisjonelle vestgrensen for Tyskland (ved Limburg). Dette kommer til uttrykk i strofen «von der Maas bis an die Memel» i det verset av den tyske nasjonalsangen som idag sjelden synges. Hertugdømmet Limburg var dog en del av Det tyske forbund, og et historisk territorium i det tysk-romerske rike.

Elven utgjorde tidvis frontlinje under første og andre verdenskrig, og har en rekke befestninger og slagmarker, blant annet ved Verdun, Sedan, Namur og Liège.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «De Maas | MEGEN.INFO». www.megen.info. Besøkt 30. desember 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]