Gerd von Rundstedt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gerd von Rundstedt
Bundesarchiv Bild 183-S37772, Gerd v. Rundstedt.jpg
Rundstedt i 1932
FødtKarl Rudolf Gerd von Rundstedt
12. des. 1875[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Aschersleben[5]Rediger på Wikidata
Død24. feb. 1953[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (77 år)
Hannover[5]Rediger på Wikidata
Hjerteinfarkt
Beskjeftigelse Offiser, militær, soldatRediger på Wikidata
Utdannet ved Det prøyssiske krigsakademietRediger på Wikidata
Far Gerd von RundstedtRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Gravlagt Stadtfriedhof StöckenRediger på Wikidata
Utmerkelser Jernkorsets ridderkors med ekeløv og sverd
TroskapKeiserriket Tyskland Tyske keiserriket til 1918
Tyskland Weimarrepublikken til 1933
Tyskland Tyskland til 1945
VåpenartHær
Tjenestetid18921945
Militær gradGeneralfeltmarskalk
EnhetKaiserliche Armee Kaiserliche Armee
Reichswehr Reichswehr
Wehrmacht Heer Wehrmacht Heer
IMDbIMDb
Signatur
Gerd von Rundstedts signatur

Karl Rudolf Gerd von Rundstedt (født 12. desember 1875 i Aschersleben i Tyskland, død 24. februar 1953 i Hannover) var en tysk generalfeltmarskalk under andre verdenskrig. Han deltok også i første verdenskrig og var en av de tyske offiserene som etter krigens slutt fikk fortsette i Reichswehr.

Bakgrunn og karriere[rediger | rediger kilde]

Den tyske generalfeltmarskalken Gerd von Rundstedt med den italienske ministerpresidenten Benito Mussolini og den tyske rikskansleren Adolf Hitler på befaring på Østfronten i 1941.
Gerd von Rundstedt under Nürnbergprosessene, de alliertes rettsoppgjør mot politiske, økonomiske og militære ledere fra Tyskland etter andre verdenskrig. Den over 60-årige Rundstedt er iført Wehrmachtuniform uten distinksjoner og dekorasjoner og med høretelefoner for simultanoversettelsen.

Rundstedt tilhørte en gammel offisersfamilie. Hans far het også Gerd von Rundstedt og var prøyssisk general.

Rundstedt var en offiser av den gamle prøyssiske skole, preget av konservativ tradisjon og militarisme, men også lojalitet og integritet. Dette gjorde at han på den ene siden var vanskelig å håndtere for den nasjonalsosialistiske ledelsen, men på den andre siden var han med sin faglige tyngde og dyktighet nødvendig for den. Han ble flere ganger i løpet av krigen delvis satt på sidelinjen, men ble alltid hentet frem igjen når situasjonen krevde det. Han er kjent som en av Tysklands mest effektive generaler.

Hans største triumf var sannsynligvis da han i 1940 ledet den midterste armegruppe A under slaget om Frankrike. Med sin underlagte pansergruppe krysset han raskt Meuse ved Sedan og kom raskere enn forventet fram til Kanalkysten ved Abbeville. Det er blitt hevdet at Rundstedt hadde stor innvirkning på Hitlers beslutning om å stanse fremrykningen ved Dunkerque, noe som førte til at britene klarte å redde store deler av sin felthær over til Storbritannia. Ved slutten av krigen var han øverstkommanderende for vest og hadde dermed oppgaven å forhindre den britisk-amerikanske invasjonen.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Etter krigen ble Gerd von Rundstedt etterforsket for krigsforbrytelser, blant annet for massakrer foretatt på Østfronten og sin bistand til Einsatzgruppen. Da han ble spurt om dette og ble konfrontert med vitnesbyrdene fra en kommandør av en Einsatzgruppe, kunne han ikke svare annet enn at det var beskrivende for SS å «snakke slik om en feltmarskalk», men var ikke i stand til å tilbakevise anklagene. Han slapp imidlertid anklage, delvis på grunn av svak helse. Han ble løslatt i juli 1948 og bodde i Hannover til han døde fem år senere.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Gerd-von-Rundstedt, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id rundstedt-gerd-von, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Find a Grave, oppført som Karl Rudolf Gerd von Rundstedt, Find a Grave 46405239, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6bk2mdc, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118939327, besøkt 13. august 2015[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Huber, Rudolf Günter: Gerd von Rundstedt. Sein Leben und Wirken im Spannungsfeld gesellschaftlicher Einflüsse und persönlicher Standortbestimmung, Peter Lang Verlag : Frankfurt am Main 2004, 465 S., ISBN 3-631-51933-8
  • Blumentritt, G: Von Rundstedt: The Soldier and the Man, 1952

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]