Hopp til innhold

Saint-Nazaire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Saint-Nazaire

Flagg

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionPays de la Loire
DepartementLoire-Atlantique
ArrondissementSaint-Nazaire
StatusKommune
Ligger vedLoire[1]
Oppkalt etterNazarius
Postnummer44600
Areal46,79 km²[2]
Befolkning72 057[3] (2021)
Bef.tetthet1 540,01 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

47
0
Høyde o.h.6 meter
Nettsidewww.saintnazaire.fr
Kart
Saint-Nazaire
47°16′25″N 2°12′50″V

Saint-Nazaire er en by og kommune i departementet Loire-Atlantique i regionen Pays de la Loire vest i Frankrike. Saint-Nazaire er en viktig havneby beliggende ved utløpet av elva Loire. På grunn av beliggenheten har byen lange tradisjoner når det gjelder fiske og skipsbygging.

Den tyske ubåtbasen fra annen verdenskrig

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Under felttoget i Frankrike var Saint-Nazaire åsted for den siste evakueringen av britiske styrker fra kontinentet i midten av juni 1940. Etter at Frankrike falt ble byen umiddelbart en viktig marinebase for den tyske Kriegsmarine som bygget et omfattende ubåtbunkeranlegg på stedet, denne bunkeren står fremdeles i dag, siden rivning ville krevd for mye penger. 28. mars 1942 ble tørrdokkene i Saint-Nazaire ødelagt av 611 britiske kommandosoldater under Operasjon Chariot. Dette satte dem ut for resten av krigen.

Marinebasen medførte også at Saint-Nazaire ble bombemål for de allierte. I 1943 ble hele byen totalødelagt av allierte bombefly, men med små sivile tap, da sivilbefolkningen var blitt advart i forkant med flyveblader. Etter D-dagen og frigjøringen av Frankrike nektet de tyske styrkene i Saint-Nazaire å overgi seg, og siden de ikke ble sett på som noen trussel ble de bare forbigått og beleiret av de allierte. Den tyske marinebasen ga ikke opp før mai 1945.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Saint-Nazaire

Referanse: INSEE
Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[4]


Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]