Maxime Weygand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Maxime Weygand
Time Maxime Weygand 10 30 33 cropped.jpg
Født21. januar 1867
Brussel
Død28. januar 1965 (98 år)
Paris
Utdannet ved École spéciale militaire de Saint-Cyr, Lycée Thiers, Lycée Louis-le-Grand
Beskjeftigelse Militærperson, offiser
Nasjonalitet Frankrike
Medlem av Académie française (1931–), Académie des sciences d'outre-mer (France)
Utmerkelser
12 oppføringer
Storkors av Æreslegionen, Ordre de la Francisque, storkors av Alaouite-ordenen, kommandør av Kroneordenen, 2. klasse av Bjørnedreperordenen, Médaille militaire, Croix de guerre 1914–1918, Croix de guerre des Théâtres d'opérations extérieures, Croix de Guerre, Army Distinguished Service Medal, Commander's Cross of the Virtuti Militari, Cross of Valor

Weygand på forsiden av Time i 1933

Maxime Weygand (uttales [vegã]) (født 21. januar 1867 i Brussel, død 28. januar 1965 i Paris) var en fransk offiser. Han er kjent for å ha kjempet mot den tyske invasjonen i 1940, for senere å samarbeide med det tyskvennlige Vichy-regimet.

Under første verdenskrig var Weygand stabssjef under Ferdinand Foch, først med oberstløytnants grad. Senere steg han til generalmajor.

Da Maurice Gamelin fikk sparken som fransk øverstkommanderende i mai 1940 overtok Weygand jobben. Weygand kom raskt til den oppfatning at videre kamp var nytteløs, og gikk inn for en fredsavtale med tyskerne.

Weygand ble så forsvarsminister i Philippe Pétains Vichy-regjering. Senere ble han leder for de franske koloniene i Nord-Afrika. Han ble avsatt og internert i Tyskland i 1942.

Etter krigen ble Weygand anklaget for samarbeid med Tyskland, og ble internert i Val-de-Grâce. Han ble imidlertid løslatt i 1946, og endelig frikjent i 1948.

frankrikeDenne frankrike-, militærhistorie- og personrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.