Hopp til innhold

Om forlatelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Om forlatelse
orig. Atonement
Generell informasjon
Utgivelsesår
  • 29. august 2007 (2007-08-29) (Venezia)
  • 7. september 2007 (2007-09-07) (Storbritannia)
  • 11. januar 2008 (2008-01-11) (Norge)
Prod.landStorbritannia
Lengde123 min.
SpråkEngelsk
Fransk
Bak kamera
RegiJoe Wright
ProdusentTim Bevan
Eric Fellner
Paul Webster
ManusforfatterChristopher Hampton
Basert påOm forlatelse 
av Ian McEwan
MusikkDario Marianelli
KlippPaul Tothill
Foran kamera
MedvirkendeJames McAvoy
Keira Knightley
Prod.selskapUniversal Pictures
Focus Features (USA)
Studio Canal (France)
UIP (Argentina, Singapore)
Toho-Towa (Japan)
Hoyts Distribution (Australia)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Om forlatelse (originaltittel: Atonement) er en britisk film fra 2007. Den er basert på Ian McEwans roman med samme tittel og er regissert av Joe Wright. Manuset er skrevet av Christopher Hampton. Filmen er produsert av Working Title Films og har Keira Knightley og James McAvoy i hovedrollene.

En scene fra filmen foregår på en fransk strand. Denne paviljongen er fra settet og er fra stranden i Redcar.

Sammendrag

[rediger | rediger kilde]

I 1935 er Briony Tallis (spilt av Saoirse Ronan) en 13 år gammel jente fra en velstående familie, med en lidenskap for å skrive. Hun har skrevet et manus, og skal opptre i et skuespill under en familiesammenkomst. Hun titter ut av soveromsvinduet sitt, og spionerer på sin eldre søster, Cecilia, og hushjelperens sønn, Robbie Turner, som Briony er hemmelig forelsket i. Ved et uhell ødelegger Robbie en stor vase, og Cecilia tar av seg ytterklærne og klatrer opp i en fontene for å hente en bit av den ødelagte vasen. Briony tolker scenen feil, og tror at Robbie beordret henne til å kle av seg og gå ut i vannet.

Senere skriver Robbie et brev til Cecilia for å be om unnskyldning for denne hendelsen. I ett utkast, kun ment som en spøk, tilstår Robbie sin seksuelle tiltrekning til henne og bruker veldig eksplisitte ord. Deretter skriver han et mer formelt brev, og ber Briony om å levere det. Først etterpå innser Robbie at han har gitt henne feil brev. Briony leser brevet, og beskriver det for sin femten år gamle kusine, Lola, som kaller Robbie for en "sex maniac"

Før middag beklager Robbie det obskøne brevet, men til sin overraskelse innrømmer Cecilia sin hemmelige kjærlighet til ham. Senere har de sex i familiens bibliotek. Briony oppdager dem, og tror at Robbie har voldtatt Cecilia. Senere ser Briony at Lola tilsynelatende blir voldtatt av en mann, men mannen flykter. Lola og Briony snakker sammen, og kommer frem til at det var Robbie som hadde sex med Lola. Basert på deres vitnesbyrd, og det eksplisitte brevet han tidligere skrev til Cecilia, blir Robbie arrestert av politiet. Fire år senere, etter utbruddet av andre verdenskrig, blir Robbie løslatt fra fengsel under forutsetning av at han melder seg inn i militæret. Han slåss i Frankrike, og kommer seg til fots til Dunkerque. Briony, nå 18 år gammel, har valgt å bli sykepleier i London i stedet for å begynne ved University of Cambridge. Hun skriver brev til søsteren, men Cecilia har fremdeles ikke tilgitt Briony for hennes løgner da Robbie ble arrestert flere år tidligere. Robbie, som er alvorlig syk på grunn av et infisert sår, venter på å bli evakuert fra Dunkerque.

Briony angrer på at hun fremmet anklager mot Robbie. Hun hører at Paul Marshall, en venn av storebroren hennes, snart skal gifte seg med Lola. Under bryllupet innser Briony at det var Paul Marshall som hadde sex med Lola. Briony reiser til Cecilia for å be om unnskyldning ansikt til ansikt. Hun blir overrasket over å se søsteren sammen med Robbie, som har permisjon fra militæret. Briony ber om unnskyldning for å ha sviktet, men Robbie er sint fordi hun fremdeles ikke har påtatt seg ansvaret for sine handlinger.

Cecilia tror at de kan få Robbies dom omgjort. Briony er enig, men sier at Lola sannsynligvis ikke vil vitne mot mannen sin.

Ti år senere er Briony en voksen kvinne, og en vellykket forfatter. Hennes siste bok, en selvbiografisk roman, inneholder en scene som beskriver hennes besøk og unnskyldning til Cecilia og Robbie. Men hun innrømmer at denne scenen bare skjedde i hennes egen fantasi. Cecilia og Robbie ble aldri gjenforent i virkeligheten: Robbie døde av sepsis i Dunkerque før han rakk å bli evakuert. Cecilia døde noen måneder senere i et bombe-angrep under Blitzkrieg. Med boken sin håper Briony å gi Robbie og Cecilia den lykkelige slutten som hun frarøvet dem i det virkelige liv.

Medvirkende

[rediger | rediger kilde]

Priser og nominasjoner

[rediger | rediger kilde]

Filmen vant Golden Globe for beste film (drama) og beste originale filmmusikk (Dario Marianelli). Den var også nominert for beste regi (Wright), beste manus (Hampton), beste kvinnelige hovedrolle i et drama (Knightley), beste mannlige hovedrolle i et drama (McAvoy) og beste kvinnelige birolle (Saoirse Ronan).

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]