Harold Alexander

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Harold Alexander
Sir Harold Alexander 026065.jpg
Harold Alexander i 1945
FødtHarold Rupert Leofric George Alexander
10. desember 1891
London
Død16. juli 1969
Slough
Gravlagt Hertfordshire
Ektefelle Margaret Alexander, Countess Alexander of Tunis
Far James Alexander, 4th Earl of Caledon
Søsken Eric Alexander, 5th Earl of Caledon
Barn Shane Alexander, 2nd Earl Alexander of Tunis, Earl Alexander of Tunis
Utdannet ved Harrow School, Royal Military College, Sandhurst
Beskjeftigelse Politiker[1], offiser
Nasjonalitet Storbritannia, Det forente kongerike Storbritannia og Irland
Utmerkelser Hosebåndordenen
Order of Merit
ridder storkors Order of the Bath
ridder storkommandør Indias stjerneorden
ridder storkors Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden
ridder storkors Royal Victorian Order
Distinguished Service Order
Military Cross
TroskapStorbritannia Storbritannia
VåpenartBritish Army
Tjenestetid19111945
Militær gradFeltmarskalk
EnhetDen britiske hærs flagg British Army
StillingCanadas generalguvernør, medlem av Overhuset, Member of the Privy Council of the United Kingdom
Deltok iFørste verdenskrig
Den russiske borgerkrigen
Andre verdenskrig
Signatur
Harold Alexanders signatur

Harold Rupert Leofric George Alexander (født 10. desember 1891 i London, død 16. juni 1969 i Slough), 1. jarl Alexander av Tunis var en britisk offiser som tjenestegjorde i begge verdenskrigene og var senere både generalguvernør i Canada og forsvarsminister.

Første verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Alexander var sønn av James Alexander, 4. jarl av Caledon og ble utdannet ved Harrow School og Sandhurst. Han startet sin militære tjeneste som offiser i 1911 i Irish Guards. Under første verdenskrig kjempet han på vestfronten i British Expeditionary Force, først som 22 år gammel løytnant og troppsjef, etter hvert avanserte han og ble den yngste oberstløytnant i British Army. Han ble såret to ganger, og da krigen var over hadde han avansert til brigader.

Etter krigens slutt tjenestegjorde han hovedsakelig i utlandet, blant annet i Det baltiske landvernet, bestående av baltiske tyskere i Latvia under den russiske borgerkrigen, hvor han lyktes i å drive de bolsjevikiske styrkene ut av provinsen Latgale. Etter dette tjenestegjorde han i Tyrkia og i Gibraltar før han vendte tilbake til England hvor han ble lærer ved stabsskolen i Camberley.

Ved innledningen til andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

I 1937 ble han utnevnt til generalmajor og inntrådte i tjeneste ved Den britiske ekspedisjonsstyrken BEF igjen, hvor han ble sjef for den britiske 1. divisjon i 1940. Alexander hadde det overordnede ansvaret for Operasjon Dynamo, evakueringen fra Dunkerque og etter dette ble han utnevnt til generalløytnant og ble overført til Burma som sjef for 1. armékorps. Japans stridskrefter var så overmektige han britene ble tvunget tilbake til India.

Nord-Afrika og Italia[rediger | rediger kilde]

I august 1942 ble Alexander og Bernard Montgomery sendt til Nord-Afrika for å avløse general Claude Auchinleck. Alexander var øverstkommanderende for de allierte styrkene i Midtøsten og var slik Montgomerys overordnede ved kampene der. De kom begge vel overens og løste i fellesskap oppgavene slik at det tyske Afrikakorpset kapitulerte den 12. april 1943 for de da forente styrkene fra ørkenkrigen og de framrykkende styrkene etter Operation Torch.

Etter disse suksessene ble Alexander utnevnt til Dwight Eisenhowers stedfortreder og ble samtidig overordnet for de allierte styrkene i Italia.

Ved andre verdenskrigens avslutning[rediger | rediger kilde]

Alexander var vel ansett både blant britiske og amerikanske offiserer, og var Eisenhowers første valg for å lede styrkene i Operation Overlord. Winston Churchill besluttet imidlertid at Alexander skulle fortsette å lede kampene i Italia og Alexander inntok Roma 4. juni 1944, og mottok senere den tyske kapitulasjonen i Italia 29. april 1945. I 1944 ble Alexander utnevnt til feltmarskalk.

Etter krigen: generalguvernør i Canada og forsvarsminister[rediger | rediger kilde]

I 1946 ble Alexander til Viscount Alexander av Tunis.

I perioden 19461952 var Alexander den siste britiske generalguvernør i Canada, hvor han var meget populær og vel ansett av befolkningen, mye på grunn av sine karismatiske egenskaper og gode kommunikasjonsevner. I 1952 ble han av Winston Churchill kalt tilbake til Storbritannia for å bli britisk forsvarsminister. Da hadde han allerede vært nesten et år utover den vanlige fem-årsperioden som generalguvernør. Etter sin tjeneste i Canada ble hans adelskap forhøyet til 1. jarl av Tunis.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Alexander ble hedret med en rekke ordener og utmerkelser. Utnevnelsen til ridder av Hosebåndordenen i 1946 var den fremste av disse. Han ble også tildelt Order of Merit og ble utnevnt til ridder storkors av Order of the Bath, ridder storkommandør av Indias stjerneorden, ridder storkors av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden og ridder storkors av Royal Victorian Order. Alexander ble dekorert med Distinguished Service Order og Military Cross.

Alexander ble utnevnt til medlem av Det kongelige råd for Canada.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Alexander Cambridge, 1. jarl av Athlone 
Canadas generalguvernør
Etterfølger:
 Vincent Massey